Pinksteren, Rode Wouwen en meer …   10 comments

Afgelopen weekend zijn we weer naar Rockeskyll  (bij Gerolstein) in de Vulkaaneifel gereden,  het was immers prachtig weer.

En het was niet voor niets … Meteen bij aankomst zag ik de eerste Rode Wouwen cirkelen op de thermiek, hoog boven ons huis.

SONY DSC

Alle foto’s kun je groter bekijken door erop te klikken, ook de foto’s in de cirkels.

Na dit veelbelovende eerste avontuur ben ik aan de wandel gegaan. Het was een hele tijd geleden dat ik bij het riviertje de Kyll geweest was dus daar wil ik naar toe.

Het is er ten opzichte van vorig jaar zomer flink dichtgegroeid. Tot sommige plekken kan ik bijna niet meer doordringen door het hoge riet en andere planten. Het lukt me toch om bij de rivier te komen en daar kan ik lekker in de schaduw gaan zitten afwachten wat er aan me voorbij gaat komen.

de Kyll

De witte glinsterende plekken in het water zijn heel veel kleine witte bloemetjes.

SONY DSC

En op deze plek wemelt het van de Bosbeekjuffers. In Nederland zien we vrijwel alleen maar Weidebeekjuffers en die zie je hier helemaal niet. Het verschil zit hem in de donkere vleugels. Bij de Bosbeekjuffer zijn ze helemaal gekleurd en bij de Weidebeekjuffers zit er op het eind van de vleugel nog een transparant gedeelte. De vrouwtjes zijn bij de Bosbeekjuffer goudbruin en bij de Weidebeekjuffer groen.

Ze zijn maar druk. Vliegen razendsnel over het water en hier in de schaduw kan ik ze maar niet mooi fotograferen. Dan zie ik een stelletje dat druk is met elkaar en die willen daarom wel even stilzitten. Maar dan wel op een onmogelijke plek waar ik bijna niet kan staan. Daarom niet helemaal een zuivere foto.

Bosbeekjuffers

Na een tijdje besluit ik eens een stukje verderop te gaan kijken. Ik  loop door het struikgewas en moerassige bodem en dan wordt de begroeiing opeens minder. Alles laag bij de grond,  ha, dat loopt een stuk gemakkelijker. Hier groeit er overal klaver en er vliegen heel veel Klaverblauwtjes. Dat zijn toch wel héle kleine vlindertjes. Ik heb er helaas geen mooie foto’s van kunnen maken.

Opeens landt er een groot beest op mijn broek. Een enorme vlieg die er niet uitziet als een vlieg. Het is een Gele Hommelroofvlieg.

Gele Hommelroofvlieg

En even later zie ik nog wat moois. Een vrouwelijke Zuidelijke Oeverlibel.

Zuidelijke oeverlibel

Geen mannetjes te bekennen, dat was vorig jaar wel even anders.

Ik ga weer naar de rivier en zoek wederom een schaduwrijk plekje op. Mocht het in Nederland 30 graden zijn … Hier is het maar liefst 36 graden. Niet echt een aanrader dus om in die hete zon te blijven lopen.

Over een paar grote stenen klauter ik naar beneden en dan zie ik in een ooghoek iets bewegen. Hè, een Waterspreeuw !!….

Waterspreeuw

Nu durf ik me niet meer te bewegen want dan vliegt hij  gegarandeerd weg …. Hoe ongemakkelijk ik hier ook sta, ik schiet een paar foto’s die niet optimaal zijn maar beter dan niets.

SONY DSC

 

SONY DSC

Ondertussen ben ik toch heel blij gestemd met zo’n onverwachte ontmoeting.

Ik begin aan de terugweg en zet dan nog een Metaalvlinder op de foto … Volgens mij is deze al een beetje aan het eind van zijn Latijn want hij is een beetje vaal.

Zo, dat was weer genieten, ondanks de hitte. Een zeldzame Zuidelijke Oeverlibel en een Waterspreeuw in dezelfde twee uurtjes. Was dat maar altijd het geval 🙂

 

# # # # #

10 Reacties op “Pinksteren, Rode Wouwen en meer …

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Hallo Sandra geweldig om weer bij jou te kijken erg leerzaam ook nog en mooie foto”s compliment hier voor . lieve groetjes van Cees

    Like

    http|://ceesvandepanne.wordpress.com
  2. Wat een mooie foto’s!

    Like

  3. Prachtige soorten heb je gezien! Zowel bij de vogels als de insecten. Soms moet je ook gewoon genoegen nemen met het zien en zijn de foto’s van minder belang. Maar ik snap best dat je baalt als het net niet lukt om alles scherp te krijgen. Het was in elk geval een prachtige wandeling!

    Gr. René

    Like

  4. Een huisje in de Eifel, wie wil dat nou niet 😉 een erg soortenrijk gebied en dat is terug te zien in jouw blog. In zo’n korte tijd, zoveel soorten gezien. Die waterspreeuw is echt gaaf ja, het gaat erom dat je hem op de foto hebt. Misschien zie je hem binnenkort nog eens en kan je hem beter fotograferen. de Zuidelijke Oeverlibel, die is gaaf! Ik ben jaloers op jouw waarnemingen gedurende deze wandeling. Ik zie al dat het een aanrader is om binnenkort weer eens naar de Vulkaaneifel te gaan, weekend kamperen ofzo.

    Like

  5. Ja, soms zit het echt mee (maar meestal niet…). Jammer dat je de juffers en de waterspreeuw niet wat scherper hebt kunnen kieken. Dan baal je toch? Tijdens mijn laatste vakantie in het Zwarte Woud zag ik ook geregeld Rode Wouwen, maar daarbij overkwam mij hetzelfde: niks scherp!
    Die super roofhommel is erg indrukwekkend. Kennelijk steken ze niet? De metaalvlinder – nooit van gehoord – vind ik het mooiste uit deze serie, een fraaie afsluiter.
    Groet, Dick

    Like

    • Met die spreeuw baalde ik wel een beetje … Maar was ik tegelijkertijd heel opgetogen. Die stond namelijk al jaren op mijn verlanglijstje. Ik denk niet dat roofvliegen steken, ze jagen op andere insecten dus wellicht de hommelroofvlieg ook. Ik kende het bestaan van deze ook niet. Dazen, die steken wel … Dan is het oppassen geblazen.

      Like

  6. Bij ons geen rode wouwen, beetje jalours. De witte blommetjes zijn van de :De fijne waterranonkel, gewone waterranonkel of haarbladwaterranonkel (Ranunculus aquatilis) is een overblijvende waterplant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

    Like

  7. Dat was wel een heel fraai begin van jullie weekend. Je hebt alleen maar foto’s gemaakt van dieren die ik hier in het noorden nog nooit heb gezien. Dat begint meteen al met de die rode wouwen, echt prachtig, maar oom de andere foto’s mogen er weer zijn. Wat betreft je laatste zin: als je bij elke wandeling alleen maar zulke bijzondere plaatjes zou kunnen maken, blijft er dan nog wel wat te wensen over …?

    Like

  8. Dat was weer een mooi avontuur, ik heb genoten van de foto’s.

    Like

Plaats een reactie

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

Photograph the invisible, make it visible

MichelJansenfotography - *Landscape * Long exposure * Infrared photography

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.