MALLORCA Sept.’16 …FOTO-Reisverslag   15 comments

*

“Vogelen” 🙂 op Mallorca ….

Veelzijdig Mallorca, een van de eerste Nederlandse vlieg- vakantiebestemmingen. Velen blijven hangen in de “feestbestemmingen” daar, zoals bv. El Arenal, Santa Ponsa, Magalluf etc.  Maar het ruige en hoge gebergte (tot 1600 meter) aan de westkant, zijn vlakke binnenland en de vele mooie kliffen en baaien met zijn stranden aan de zuid/oostkant maken het echter bij uitstek de moeite waard om op verkenning uit te gaan. Een geliefd eiland waar we jaren geleden vaak geweest zijn. Tijd voor een hernieuwde kennismaking waarbij we ons met name richten op de natuur en de vele vogelsoorten die hier voor komen…

*

Majoris Decima

*

*

*

We verblijven in het mooie en rustig gelegen ****Best Delta in Maioris Deceima, dit is een nieuwbouwurbanisatie, zeer rustig doordat de huizen eigenlijk allemaal tweede huizen van Spanjaarden zijn en alleen bevolkt worden in het hoogseizoen. Het hotel, met zijn zeer vele faciliteiten en grote, mooie tuinen is prachtig en ligt aan de rand hiervan, veel groen, geen strand. De moeite om te noemen waard zijn de zeer goede maaltijden in buffetvorm. (en gratis goede WiFi in het hele hotel)…Een autohuur is hier echter wel aan te bevelen. Tip; http://www.rentalcars.com !

*

*

De eerste dag gaan we eens kijken naar een klein maar prachtig baaitje met een mooi zandstrandje, gelegen aan de oostkust. Een diepe kloof loopt ver door het binnenland in met aan het eind een klein meertje…

*

cala-pi

*

De naam is Cala Pi, nooit zo druk, in tegenstelling tot de vele overvolle zandstranden in de grotere plaatsen, je moet het maar weten.

*

*

Maar goed, we komen voor de vele vogelgebieden die er te vinden zijn. Dus rijden we door naar een klein merengebied, Salinas de Levante, gelegen tussen Ses Salines en Colonia Sant Jordi.  We zijn verbaasd dat we hier flamingo’s aantreffen, niet gedacht. Daar moet ik dadelijk eens wat dichterbij zien te komen…

*

zoutplaat-2

*

Er lopen hier ook vele Steltkluten rond waaronder ook vele juvenielen…

*

*

Verder Kleine Strandlopertjes (in winterkleed) ….

*

Temmincks Strandloper

*

Ik denk ik “sluip” dichter richting de vele flamingo’s, maar de “vogeltjes” trekken zich totaal niets van me aan en gaan vrolijk verder met foerageren en hun liefdesspel…

*

zoutplaat-3

*

*

Een aantal juvenielen blijven bij elkaar en houden zich een beetje afzijdig van de “hoofdmacht” ….

*

*

Een gedeelte van dit gebied bestaat uit “zoutpannen” in de verte liggen bergen zout en een zoutfabriek…

*

zoutplaat-5

*

Aanpalend een meertje tussen veel laag struikgewas waar van alles piept, fluit en roept …

*

zoutplaat-1

*

Roodborsttapuitjes aan het keuvelen….

*

Aan deze Oostkust zien we noordwaarts Menorca liggen….

*

Verder een Kuifleeuwerik in “de verrekijker”….

*

*

 Tijdens het fotograferen van de Leeuwerik voelde ik iets hards tegen mijn enkel … Een Westelijk Grieks Landschildpadje…

*

*

Ik spot nog een groepje van 11 Rode Steenpatrijzen en een Hop op grote afstand….Al met al een leuke “fotovangst” op de eerste dag…

*

*

De volgende dag duiken we eens het westelijk gelegen gebergte in en gaan op weg naar Sollér….Overigens, het wegenstelsel op Mallorca is meer dan goed te noemen.

*

*

*

In Puerto de Sollér met zijn werkelijk schitterende baai en haventje gelegen aan zee tussen de hoge bergen waan je je in eerste instantie eerder in Oostenrijk of Zwitserland dan op Mallorca…Overigens is deze foto genomen vanaf het terras van hotel Sentido Porto Soller, ook een fantastisch 4-sterren hotel met panoramarestaurant-uitzicht over deze baai. Lang geleden ook eens gelogeerd, altijd een geweldig uitzicht, heeft de beste keuken hier !

*

*

Een mooi zandstrand met palmbomen en mooie boulevard, kalm water door de zeer smalle opening naar zee….

*

*

We genieten van een lekkere cappuccino aan de boulevard en rijden vervolgens noordwaarts door het gebergte met vele haarspeldbochten en een prachtige natuur.

*

*

*

Midden tussen de bergen liggen 2 meren die o.a. dienen als watervoorziening voor het eiland…echter weinig vogels te zien hier…

*

*

*

*

En dan, verder noordwaarts…. Halfweg het eiland slaat er een weg af naar zee richting Sa Calobra.. Een prachtig panorama ontvouwt zich. Vele haardspeldbochten brengen je op een 16 km lange weg van 1600 meter hoogte naar zeeniveau. Wat weinigen weten is dat hierdoor deze pas de grootste van Europa is, nergens wordt er zo een groot hoogteverschil overbrugd. Niet doen tussen 11.00 en 15.00 uur, het is een smalle weg met veel toeristen (vaak in bussen) wat veel oponthoud veroorzaakt. Beneden aan zee kun je in een mooie kloof wandelen. We zijn niet helemaal afgedaald daar we hier reeds diverse malen zijn geweest.

*

*

*

*

*

Nog een paar grote gieren zien zweven hier, maar op een te grote hoogte om ook maar een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen….

*

*

*

Tussen Alcudia en C’an Picafort in het noorden ligt een heel groot natuurgebied; S’Albufera, een Nationaal Park met vele, vele vogelsoorten….

*

toegangalbufera

*

Langs het kanaal meteen al 11 Kwakjes gezien.

*

*

Het is 1,5 km lopen naar het infocenter waar je wandelroutes, info en vogelboeken kunt inzien en waar een kleine galerie met foto’s en films te zien is. Ze verkopen er géén anti muggenmiddelen. Meenemen dus want je kunt echt niet zonder !!!

*

*

Vanuit de kijkhut die het dichtst bij het infocenter ligt heb je zicht op giga veel vogels. Als vogelaar probeer je altijd vroeg in de ochtend paraat te zijn maar dit park gaat pas om 9 uur open. Dat is al vrij laat en de zon staat dan ook recht voor je neus wat minder leuk is.

*

O.a. Slobeenden en Zwarte Ruiters te zien

*

dsc03943

*

Kleine Zilverreiger en Slobeend

*

*

Aan de zijkant van de hut zitten een paar Grielen, ook een leuke soort maar alleen te zien door een vuil en getint stuk plexiglas.

*

*

We gaan aan de wandel vergezeld door honderden muggen … richting het Grand Canal.

*

*

Hier zie ik mijn eerste Knobbelmeerkoet en later zie ik er nog een die geringd is. Jaren geleden is deze soort in dit gebied uitgezet omdat ze met uitsterven bedreigd worden.

*

*

Op weg naar een andere kijkhut treffen we een Woudaap. Het beest vliegt verschrikt op en klimt hoog in de rietstengels als wij langslopen. Had hij dit niet gedaan had ik hem nooit gezien waarschijnlijk. Een juveniel want hij heeft nog geen volwassen kleed.

*

Woudaap

*

De volgende kijkhut biedt in eerste instantie niet veel spannends. Wat Aalscholvers, een IJsvogeltje dat voorbij flits, een slapende eend. Het leukste is nog de Purperkoet die aan de overkant van het meertje aan het foerageren is.

*

*

Maar dan zie ik hem aan komen vliegen … De vogel waarop ik steeds gehoopt heb. Een mannelijke Visarend komt recht naar ons toe gevlogen maar, oh nee … Hij draait af en vliegt over het dak van onze hut met het gevolg dat ik maar één enkele foto heb kunnen maken.

*

Visarend man

*

Al met al heel tevreden met deze opbrengst. In de middag rijden we door naar Cap Formentor, langs de haven van Puerto de Pollensa, een langgerekte smalle kaap (17 km) aan de noord-westelijke kant van het eiland, je kunt doorrijden tot de vuurtoren aan het eind. De foto’s spreken voor zich…

*

Port de Polenca

*

*

*

*

*

*

*

Op de terugweg kijken we uit op de baai van Puerto de Pollensa met op de achtergrond Alcudia en Can Picafort.

*

Deze winderige baaien aan de noordkant van het eiland zijn een paradijs voor kiters en windsurfers…

*

We lopen hier nog even een moerassig gebied in aan zee en “vangen” daar nog een Thekla Leeuwerik, een Grauwe Vliegenvanger en een Hop….

*

*

Via het kunstenaarsstadje Arta en Cala Ratjada rijden we via de oostkust terug naar het zuiden.

*

*

De volgende dag nog een keer terug naar het natuurgebied bij Ses Salines in het zuiden.

*

*

Nu, vroeg in de ochtend is er behalve Flamingo’s nog veel meer te zien. Bijvoorbeeld Groenpootruiters.

*

Groenpootruiters

*

Vele Bontbekplevieren en een paar Strandplevieren.

*

*

Een overvliegende Ooievaar die belaagd wordt door een Bruine Kiekendief en op heel grote afstand een Dwergarend.

*

Een Zilverplevier, gek dat vele vogels hier allemaal op een been staan….

*

Zilverplevier

*

Een Wulp en Zwarte Ruiter

*

*

Verder een heleboel Meeuwen die ik dus echt niet uit elkaar kan houden. Maar als afsluiting nog een jagende Bruine Kiekendief (vrouwtje).

*

Bruine Kiekendief vrouw

*

Op de laatste dag van ons verblijf nemen we een stuk zuidelijker route via Valldemossa (met een klooster waar Beethoven lang verbleven heeft) en het beroemde Deia, kunstenaars- en voormalig hippiedorp waar nu vele beroemde filmsterren een huis hebben….

*

*

Valldemossa

*

Deze dorpen worden echter overspoeld met toeristen, zo druk, druk, druk, dat je een parkeerplaats wel vergeten kunt als je er niet voor 09.00 uur bent….

*

*

*

*

sollier

*

Dus rijden we door naar Puerto de Sollér….

*

Sollier

*

Hier gaan we op deze laatste middag aan de boulevard eens lekker genieten van wat lekkere Spaanse hapjes en drankjes…In de avond wacht ons de vlucht terug naar Eindhoven….

Port Sollier

*

portsollier

*

Résumerend; Mallorca is en blijft prachtig, maar als zelfs de Mallorquines zelf de gigantische drukte (zeker in de badplaatsen) meer dan zat zijn dient U zich van tevoren goed te realiseren hoe druk het overal is… Voor een geplande reis om bv vogels te gaan kijken of door de bergen te rijden en lekker te gaan wandelen daar in de natuur blijft het een pareltje….En daar gingen wij voor. En dat was uitermate geslaagd. Mallorca bezoek je, gezien het weer, beter niet tussen half oktober en begin mei !

Wij hopen dat dit ook voor u weer een goede indicatie is voor een echte doe-reis op dit mooie eiland…

*

Hasta la Vista, Mallorca !

Geplaatst op 10 oktober 2016 door Sandra dieLimburgse

15 Reacties op “MALLORCA Sept.’16 …FOTO-Reisverslag

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ik vind niets interessanter dan een avondje vrij maken om je reisreportages te lezen en heerlijke foto’s te bekijken.Ook nu weer fantastisch.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke reportage! Aangezien ik geen tijd had om me voor te bereiden op dit weekje Mallorca is dit verslag ook heel handig. Albufera hebben we gisteren ontdekt. Ook ontdekt dat we de verrekijker vergeten waren. Vandaag alsnog eentje gekocht. Want zo’n kijker is echt een must.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een uitgebreid verslag, waarvan de vogels natuurlijk het leukst zijn. Je hebt er heel wat gezien en zowaar een heuse hop! Top! De foto van de haarspeldbochten spreekt me ook erg aan. Lijkt me leuk fietsen daar… maar ja, hoe kom je daar als niet wilt vliegen 😉
  Groetjes, Dick

  Geliked door 1 persoon

  • Van Ad….Guttegut, jammer dat je je eigen wereld daar zo mee beperkt. Zeker te lang geleden dat je nog gevlogen hebt. Moet je niet laten afhangen van misschien één minder prettige ervaring met turbulentie of zo. Maar daar zijn vliegtuigen op gebouwd. Ze vliegen zelfs door ogen van orkanen. Niks aan het handje hoor. Ik heb meer dan 1000 vluchten gemaakt en één keer echt zware turbulentie mee gemaakt, das idd minder prettig. Ga eens naar https://www.flightradar24.com Je kan er inzoomen, uitzoomen, over de hele wereld, elk vliegtuig aanklikken en je ziet wat er op dit moment in de lucht zit, tienduizenden vliegtuigen met zeker 1 miljoen passagiers, elk moment van de dag. Click ook eens op zaken in de linkerkolom. Is echt leuk voor eens een uurtje te bestuderen… Verder is Mallorca ook echt een heerlijk fietseiland, 90 x 50 km, maar geen fietspaden, zeker in de bergen goed rechts houden. Fiets huren kost bijna niets en met Ryanair af bv. Eindhoven heb je al een retourtje voor 80 euro, is een hele goede maatschappij, vliegen met bijna niets anders meer. Vele goedkope hotelaanbiedingen op booking.com. Auto huren op rentalcars.com Gaan binnenkort naar Gr. Cyprus 41 retour ! Ook een mooi fietseiland met hoge bergen, tot 2400 meter. Daarnaast, je kan ook met de boot naar Mallorca, af Barcelona, is ongeveer 200 km, 6 uurtjes.
   Kan je altijd wel van advies dienen, heb niet voor niets 30 jaar in de reisbusiness gewerkt.
   Groetjes, Ad e/v Sandra.

   Like

   • Zo erg is het niet met me hoor Ad (en Sandra). Ik wil gewoon niet vliegen. Dat ik het niet durf is dan mooi meegenomen ;-). Als ik wel eens op flightradarsites kijk (doe ik wel eens als één van mijn kinderen de lucht in gaat), dan wordt ik altijd een beetje moedeloos als ik zie hoeveel vliegtuigen er op dat moment in de lucht zitten. En allemaal heel veel CO2 en wat al niet meer uitstoten. Daar heb je geen idee van, zelfs niet als je naast Schiphol woont. Nee, er wordt al veel teveel gevlogen. Ik pak liever de fiets. Europa is voor mij groot genoeg en voor de rest kijk ik graag naar foto’s van anderen, zoals die van jullie…
    Groetjes, Dick

    Geliked door 1 persoon

 4. prachtige serie, en wat een vogels en ook een boeiend reisverslag geschreven Sandra een vet compliment.

  Geliked door 1 persoon

 5. Genoten van de vogeldiversiteit in je verslag! Zou zelf ook graag nog eens een keer oog in oog willen staan met een griel of hop. Bij ons zie je ze helaas niet (meer).

  Geliked door 1 persoon

 6. Het lijkt Lesbos wel wat de vogelsoorten aangaat Sandra super hoor!!.
  En ook je natuuropnames mogen er weer zijn, al met al weer een geslaagde reis denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 7. What a fabulous trip to Majorca. When I lived in London many years ago, it was a popular holiday destination for the Brits. I can only guess how busy it must get but so beautiful. You had a very busy trip but well worth it I am sure.

  Geliked door 1 persoon

 8. whow wat een mooi verslag !! Je hebt veel gezien zeg en wat een geweldige foto’s Mallorca moeite waard !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.

%d bloggers liken dit: