*
Al van kinds af aan geïnteresseerd in de Griekse oudheid en de Egyptische farao’s. Na jaren geleden op 10 cm afstand met onze neus tegen het glas het gouden masker van Tut-Anchamon in de ogen hebben staan te kijken in het NHM in Caïro stond dit al heel lang op ons verlanglijstje; een cruise over de Nijl met bezoeken aan de vele Egyptische hoogtepunten zoals de tempels van de goden en graven van de farao’s uit de tijd dat wij hier nog letterlijk en figuurlijk in de “bronstijd” zaten 🙂 Eindelijk beschouwen we Egypte rustig genoeg om deze wens uit te laten komen.
*
*
Met Corendon vliegen we vanaf Maastricht Airport in 5 uur tijd naar Hurghada, van daaruit gaan we met de bus naar Luxor, een rit van ruim 5 uur dwars door een stuk Sahara- woestijn. Als we aankomen op onze boot, de 5***** Magic I, is het al donker en kunnen we meteen dit prachtige schip en onze zeer ruime, riante hut verkennen en dan aanschuiven voor het diner.
Overigens, alle fotomozaïeken kun je aanklikken!
*
*
Alhoewel gebouwd in 2007 ademt het schip de romantiek en sfeer uit van de twintiger jaren, veel marmer en veel hout maar met de luxe van vandaag, 115 meter lang en 15 meter breed. Ideaal schip om zo ’n reis te doen.
*
*
Blijkt dat we hier niet alleen liggen … Het is gelukkig nog geen hoogseizoen want dan varen er bijna 400 van dit soort schepen over ‘s-werelds langste rivier….
*
*
Na het ontbijt is er een bijeenkomst om het excursiepakket* te bespreken en vandaag staat al meteen de eerste tempel op het programma. Met de bus door Luxor naar de Karnak tempel.
*
*
Bij de ingang van Karnak eindigt de zogenaamde “laan der sfinxen”. Een drie kilometer lange laan die begint bij de Luxor tempel, en aan beide zijden bewaakt wordt door zeker duizend sfinxen.
Onze gids Reda is Egyptoloog en kan ons alles vertellen over de betekenis van de beelden en hiërogliefen maar ja … Onthoud dat alles maar eens 🙂
*
*
De hoge pilaren beelden de papyrusbloem uit, het loont hier om ook eens je hoofd in de nek te gooien want daar boven is ook van alles te zien.
*
*
Er staan 2 obelisken, een rose granieten is voor de enige vrouwelijke farao Hatsjepsoet. Het was voor vrouwen verboden farao te worden maar ze kleedde zich als man en de obelisk werd omkleed met een muur zodat het verhaal verborgen bleef.
*
*
Tot slot nog wat foto’s in dit (grootste) tempelcomplex genomen. Wie de geschiedenis van de Karnak tempel wil lezen … klik HIER
*
*
En dan is het zover, we gaan varen … Zittend op het bovendek laten we het Egyptische leven langzaam aan ons voorbij glijden.
*
*
*
We varen ook voorbij aan een werkplaats voor afgedankte riviercruisers.
*
*
Sommigen beginnen vast aan het kweken van een kleurtje. Dat is prima te doen in 28 graden en een lekkere vaarwind.
*
*
Dan wordt de rust en het genieten plots onderbroken door roepende mannen aan de zijkant van de boot. Met een touw haken ze zich vast en varen zo kilometers lang mee, alles om maar iets te kunnen verkopen.
*
*
Ze doen maar, wij trekken ons er niks van aan … Genieten liever van de uitzichten.
*
*
Ondertussen is het laat in de middag en breekt het “gouden uurtje” aan.
*
*
*
*
*
*
’s Avonds laat gaan we door de sluis van Esna en korte tijd later wordt er aangelegd. De volgende ochtend is al vroeg het leven op gang gekomen in deze stad.
*
*
Tijdens het ontbijt vertrekt de boot en hebben we een hele dag varen voor de boeg. Prachtige rivier, die Nijl, met veel eilanden en veel meer vogelleven dan ik had verwacht.
*
*
*
Op de volgende foto’s staan ook cruiseboten, maar met maar 12 hutten en uiteraard daardoor een stuk duurder, en een stuk langzamer doordat ze zich voortbewegen als een zeilboot.
*
*
*
Een prachtig voorbeeld van hoe de oude en de nieuwe wereld samenkomen. Met de mobiele telefoon lekker onderuit terwijl de ander in een oud bootje zonder motor zwoegt om hun gedane arbeid naar de wal te brengen.
*
*
Wanneer de zon alweer aan het zakken is komen we aan bij het tempelcomplex van Kom-Ombo en zien dit al in de verte liggen.
*
*
Vanaf de boot is er heel mooi zicht op de dubbele tempel (uniek). De ene helft is ter ere van de Valkengod Horus en de andere helft voor de Krokodillengod Sobek.
*
*
De vele verkopers staan ons (uiteraard) al op te wachten.
*
*
Wanneer we aan wal gaan is het al donker en is de tempel van Kom-Ombo verlicht.
*
*
Veel afbeeldingen van de goden en vele Kartoesjes voor de liefhebber.
*
*
De geschiedenis van dit tempelcomplex staat HIER omschreven.
Na dit bezoek vaart de boot nog de nodige uurtjes door tot we aankomen in Aswan. Hier blijven we twee dagen liggen om een aantal excursies te ondernemen.
Allereerst een bezoek aan de Philae tempel. Dit complex ligt op een eilandje en dat betekent een mooi tochtje over het water met kleine motorboten.
*
*
De verkopers weten dat we op de heenweg geen tijd voor ze hebben 🙂
*
*
*
Na een kwartiertje varen zien we de Philae tempel liggen.
*
*
Vroeger stond deze tempel gedeeltelijk in het water en dreigde helemaal onder water te lopen met de bouw van de nieuwe Aswandam. Daarom is ook deze tempel (dankzij UNESCO) net als die van Abu Simbel, in stukken verplaatst van het ene eilandje naar dit eiland. Je kunt er HIER meer over lezen.
*
*
*
*
*
*
We varen terug en vervolgens brengen we een bezoek aan de oude en nieuwe Aswandam zelf. Vanuit de bus werpen we een blik over het door de dam-aanleg drooggevallen gebied .
*
*
De Nieuwe Aswandam heeft er voor gezorgd dat duizenden mensen in een groot gebied van stroom werden voorzien en dat is dus een grote aanwinst. Een nadeel is echter dat de boeren pech hebben want de Nijl overstroomt nu gereguleerd en het vruchtbare slib verdwijnt. Lees HIER meer over de Aswandam.
*
*
Na dit bezoek stoppen we nog een uurtje bij een Nubische parfumfabriek. We krijgen uitleg over de werking van allerlei kruiden- en bloemenaftreksels en ja … het was best leuk, al was het meer een commissievergaring voor onze gids. We rijden terug naar de boot en zien vanuit de bus nog eens de vele bootjes liggen waarmee we in de ochtend naar Philae geweest zijn.
*
*
Terug naar de boot om te lunchen. Op onze kamer wacht elke dag een verrassing op het bed. Wat je met een paar handdoeken allemaal al niet kunt doen. Een fooitje waard……
*
*
Het is een drukke dag vandaag want na de lunch staat een boottocht met een traditionele Felucca (Egyptische zeilboot) op het programma.
*
*
Aan boord worden we geëntertained door een Nubiër en kunnen / moeten we een Arabisch liedje meezingen.
*
*
Met de Felucca gaan we naar de Botanische tuin op het Kitchener eiland, een klein uurtje varen en onderweg passeren we een berg in de woestijn waar rotsgraven in te zien zijn … Bovenop de berg staat een kameel met berijder.
*
*
De botanische tuin zelf stelt niks voor. Hij is klein en onaantrekkelijk. Aan het einde van het eiland wederom hele drommen verkopers en daar eindelijk wat bloeiende struiken maar … dan is de tijd al om die we hier gekregen hebben (klein uurtje) Bij de plek waar we aan boord moeten van de bootjes tref ik dan wel eindelijk een vogel die ik alle dagen al probeer te fotograferen, een Kleine Bonte IJsvogel (Ceryle rudis)
*
*
Het grootste gedeelte van de groep gaat vervolgens met een motorbootje naar een Nubisch dorp. Wij echter niet en gaan met een select groepje terug naar de Magic I (het blauwe schip) en maak ik nog wat foto’s onderweg.
*
*
Ondertussen is het al laat in de middag en terwijl de zon zakt hebben we deze keer wel een héél mooi gouden uurtje.
*
*
*
Al voor zonsopkomst moeten we uit de veren, een lange busrit (3,5 uur) volgt naar één van de hoogtepunten tijdens deze reis. Aboe Simbel, maar echt een must-do. Twee uit de rotswand gehakte tempels aan het Nassermeer die in opdracht van Ramses II gemaakt zijn voor hemzelf en zijn koningin Nefertari. Na de bouw van de Aswandam dreigden ook deze tempels onder water te lopen en zijn de enorme beelden met hulp van Unesco werelderfgoed in grote stukken verplaatst. Lees HIER meer over dit tempelcomplex.
*
*
We beginnen in de prachtige tempel van koningin Nefertari, die iets minder imposant is.
*
*
Binnen in de tempels mag je alleen met de mobiele telefoon fotograferen!
De beelden die voor de tempel van Ramses II zelf staan zijn maar liefst 22 meter hoog en beelden 4 levens stadia uit.
*
*
Binnen in de tempel treedt je in een gang vol beelden en meerdere uitgehakte kamers vol muurtekeningen/reliëfen.
*
*
Na dit zeer indrukwekkende bezoek rest ons de lange rit terug naar Aswan.
Als iedereen terug aan boord zit te lunchen vertrekt de Magic I aan de terugreis naar Luxor
*
*
De volgende dag is het “vrijdag wasdag” haha, nee … De vrijdag is de enige vrije dag voor de Egyptenaren, zoals bij ons de zondag. Er zijn veel mensen te zien langs de Nijl en het lijkt alsof iedereen op deze dag zijn tapijten wast.
*
*
Vroeg in de middag naderen we Esna. Deze keer gaan we met daglicht door de (dubbele) sluis. Maar eerst gaan we door de oude sluis die gewoon open staat. Het is krapjes, centimeterwerk, maar we kunnen er toch doorheen varen.
Verkopers staan klaar maar zullen ze werkelijk wat verkopen in de weinige minuten die ze hebben?
*
*
Er gaan 2 x 2 riviercruiseboten als de onze tegelijk in de 2 grote nieuwe sluizen om te schutten en het verval is 7 meter. Gelukkig hoeven we niet héél lang te wachten voor wij er in kunnen. Hoe anders zal dit in het hoogseizoen zijn als je bedenkt dat er bijna 400 van deze schepen zijn op de Nijl.
*
*
De boot achter ons moet wel wachten, daar hebben de verkopers in de bootjes dus vrij spel.
*
*
Even later mogen we een kijkje in de stuurhut nemen, oordeel zelf 🙂
*
*
Nog een paar uurtjes varen naar Luxor, de laatste momenten om van de geweldige natuur langs de Nijl te genieten.
*
*
Hoe dichter bij Luxor, hoe meer cruiseboten, het wordt een beetje file varen.
*
*
Eenmaal terug in Luxor kunnen we meteen van boord om de volgende excursies te maken. We zijn iets later aangekomen dan de bedoeling was en daarom is het bezoek aan de Luxortempel eigenlijk net het verkeerde moment. Te laat voor het gouden uurtje en te vroeg voordat de tempel verlicht wordt.
*
*
De Luxor tempel is één van de belangrijkste uit het oude Egypte, en behoort ook tot een van de grootste. De farao Amenhotep III is begonnen met de bouw toen de stad nog Thebe heette en is door meerdere opvolgende farao’s steeds een stuk verder uitgebouwd, waaronder Toetanchamon. Meer lezen kun je HIER.
*
*
Als iedereen weer in de bus zit gaan we naar een winkel met papyruskunst. Wij persoonlijk vonden er niks moois, thuis hebben we er mooiere hangen, het was hier meer nogal nieuwerwetse kunst. De gids heeft weinig tot geen commissie verdiend hier, mede gezien de exorbitante prijzen.
Al snel vertrekken we naar het Luxormuseum. Dit is heel wat interessanter. Bij de topstukken behoren ook diverse objecten uit de tombe van Toetanchamon en een collectie van 26 geweldig bewaard gebleven beelden uit het nieuwe koninkrijk die in 1989 gevonden werden in een opbergplaats in de Luxortempel. Uiteraard is dit museum niet te vergelijken met het Nationaal Historisch Museum in Caïro, maar wij vonden het beslist de moeite waard. Ook hier mag je alleen met de mobiele telefoon fotograferen.
*
*
De laatste dag van deze Nijlcruise is aangebroken. Een voor ons absoluut hoogtepunt is de Vallei der Koningen, iets waar wij ons zeer op verheugd hebben. Fotograferen alleen met mobiele telefoon en andere camera’s moet je inleveren of in de bus laten.
*
*
Je krijgt toegang tot drie van de 62 prachtige graven en je mag zelf kiezen welke je bezoekt. Wij beginnen met het werkelijk prachtige graf van Ramses IV. Een schitterende, rijk versierde grote tombe, mai oh mai (of zo iets) 🙂 Wilt u er bijna echt binnen staan ? Click een serie aan en rechts beneden clickt U op “foto op ware grootte”…. Beeldschermvullend….Schitterend was het daar !!!!
*
*
Vervolgens bezoeken we het graf van Tausert en Setnakht. Het valt ons op dat veel muren gepleisterd zijn voordat ze beschilderd zijn en tekeningen erin gekerfd….
*
*
Het derde graf is van Ramses III. Ook deze tombe is geweldig en zeer indrukwekkend. De tombes moesten in elk geval 70 dagen na overlijden helemaal klaar zijn. In die tijd gebeurde het mummificeren en was de farao gereed voor zijn “hemelse reis naar het paradijs”….
*
*
Eén van DE redenen van het maken van deze Nijlcruise voor ons is om het graf van Toetanchamon te bezoeken. Hiervoor moet je veel extra betalen (15 euro naast de 12 euro totaal voor de andere 3 graven) en dat zit niet in het keuzepakket van drie grafbezoeken. Wij dalen af in het zeer kleine graf (3 kamers) met de mummie van deze bekendste farao, eerlijk gezegd werd het een teleurstelling, maar voor ons een “must-do”. In Caïro was ons gezegd dat de derde kist (van de 3 in elkaar passende) hier in zijn sarcofaag zou liggen. Nou, dat was zo, alleen zat het deksel er op ! Dus je zag er niets van ! Boehhhhh !
*
*
Onze bus brengt ons nu naar een kunstenaarsdorpje waar beelden en beeldjes gehouwen worden. Bij aankomst zitten de beeldhouwers op een rij en geven een in het Nederlands ingestudeerd showtje weg. Vervolgens kunnen we in de galerij onze buidel trekken … Of niet ! Minimaal 20 keer de prijs vragen die je op straat betaalt is de Egyptenaren eigen……
*
*
Buiten deze galerij kijken we op veel verlaten huizen die afgebroken gaan worden omdat er hier nog steeds archeologische vondsten plaats vinden en graven ontdekt worden.
*
*
Er volgt nog een tempel, de dodentempel van Hatsjepsoet. Haar graf ligt precies achter de tempel aan de andere kant van de berg in de Koningsvallei. HIER kun je er nog veel meer over lezen.
*
*
*
In deze weidse omgeving worden nog veel nieuwe graven en oudheden ontdekt, wie weet kun je er hier in de nabije toekomst nog veel meer bezoeken.
*
*
De allerlaatste stop is bij de Kolossen van Memnon. Twee enorme standbeelden die overgebleven zijn van de dodentempel van Amenhotep III op de westoever van de Nijl nabij Luxor. Zie HIER meer info.
*
*
In de avonduren volgt er nog een zogenaamde stadstour. Een busreisje van de kade van 5 km naar het stadscentrum, de rest mogen we lopen. Een bezoek aan een moskee, een kerk en een wandeling door de souks, c’est ca, 5 km bus terug. Dan zit het er echt op. Kostte maar 25 euro p.p. ……. die 10 km bussen met 25 man
Deze enerverende week sluiten wij af met nog een weekje strand met geweldige duik- en snorkelmogelijkheden in het fantastische Serenety Makadi Beach hotel in Hurghada, waar moslims in elk toeristisch hotel op 30 november al 6 meter hoge kerstbomen in de lobby stonden op te tuigen en te versieren. Ik moet dit toch ff kwijt om maar even te “duiden” op welk voor een belachelijke manier wij hier bezig zijn, nietwaar “Alex” cs ?
Samenvattend;
Een geweldige 5***** -reis, een zeer mooie ervaring voor mensen die het genot van een riviercruise willen combineren met het zien van de schatten van het oude Egypte. U leest HIER alle mogelijkheden die Corendon biedt, en dat voor een zéér acceptabele prijs.
Maar wel met de volgende kanttekeningen m.b.t. de cruise; De gidsen zijn zéér kundig en vriendelijk, maar alle straatverkopers (veel en veel goedkoper na uiteraard het nodige afdingen) worden voorbij geracet , niks aan te verdienen voor ze. De excursies zijn echter zeer de moeite waard, maar extréém duur afgezet tegen de werkelijke kostprijs. We hebben veel mee gemaakt in heel veel landen all over the world, maar Egypte slaat alles BY FAR ! De organisator in Egypte (en ook die vriendelijke gidsen) doen werkelijk alle moeite om U zo véél mogelijk geld uit de zak te kloppen, een voorbeeldje heb ik U hierboven al geschetst. En dat geldt voor álle excursies. Elk bedrijf moet geld verdienen, no problem, maar bv 90 euro p.p. voor de busreis naar Abu Simbel met een entreeprijs van 10 euro, daar wordt minimaal 70 euro p.p. op verdiend, tel uit je winst met 100 personen ! De gidsen waren dan ook na elke werkweek 6 weken vrij ! Helaas, de excursies kunt U o.i. eigenlijk alleen maar, voor uw eigen veiligheid, doen in groepsverband. Boek dan in elk geval het pakket van 285 euro. Maar laat U dit niet weerhouden, want wij hebben verder enorm genoten van deze nooit te vergeten reis, maar hier willen wij u toch voor waarschuwen…..
*
Veel leunstoel-reis-plezier !
*******
Wat een prachtige serie/verslag, van de reis die ik in 1994 ook gemaakt heb. Ontroerend om na al die jaren nu ook eens te mogen zien wat andere mensen van deze reis en de vele oudheden vonden! Dank je wel Sandra!
LikeLike
een jaloersmakend verslag Sandra
ik heb er van genoten
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een heerlijke serie, Sandra. Dat moet een geweldige ervaring geweest zijn, lijkt me.
Ik kom zeker nog eens terug, want er zitten verschillende foto’s tussen die om meer kijktijd vragen. En die heb ik nu even niet. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Weer Prachtige foto’s San.. Zal een heel werk zijn geweest deze uit te zoeken en te plaatsen.. Een beter documentatie bestaat bijna niet. van mij een dikke 10.
LikeGeliked door 1 persoon
Fantastisch reportage.Heerlijke foto’s.Dat was genieten nu ik thuis ben na operatie rechterarm en schouder en helemaal niets kan doen. Bedankt om me zo op te beuren met dit uitmuntend reisverhaal
LikeGeliked door 1 persoon