TEXEL in December….FOTO-reisverslag   16 comments

*

In december een weekje naar Texel. De een rijdt “even” naar de boot en doet een dagje Texel. de ander, zoals wij moeten er het hele land voor door (300 km). Het is een gokje qua weersomstandigheden maar voor de vogels hoef je het niet te laten, en voor de zeehonden ook niet. Er is van alles te zien in deze periode. De oversteek van Den Helder is al wat later in de middag van een zonnige dag. De zon begint al zijn warme kleuren te tonen en tijdens het uitvaren wordt er juist een marineschip binnengeloodst. Een click op de foto’s geeft de uitvergroting uiteraard !

*

*

Texel naderend worden we meteen verwelkomd door een jonge meeuw.

*

*

We zoeken ons hotel in De Koog op. Strandplevier Hotelsuites (click) hier is zonder meer een dikke aanrader ! en na het inchecken snel nog een spurtje naar de duinen om de mooie zonsondergang vast te leggen maar…., daarvoor ben ik net 10 minuutjes te laat. Het spektakel is net voorbij.

*

*

De volgende dag is minder zonnig. Een hele goede dag dus om Ecomare  (click) eens te bezoeken. Behalve wat er buiten te zien is is ook het “indoorgebeuren” zeer de moeite waard. Dus kijk zeker even op hun site….

*

*

Juist op tijd voor het voeren van de Bruinvissen en de zeehonden komen we aan en de “photoshoot” kan meteen beginnen….

*

*

Er zit een verhaal achter elke zeehond en die verhalen worden leuk overgebracht door de verzorgers. Leuk voor jong en oud.

Zo is bijvoorbeeld deze Grijze zeehond al 43 jaar oud, hoogbejaard dus. In haar goede jaren was ze een uitzonderlijk jager. De haar toegeworpen vis in het bassin hield ze met haar neus drijvend en wachtte dan tot er een meeuw op af kwam. Op dat moment sloeg ze vliegensvlug toe en had dan veelal zowel de meeuw als de vis te pakken. Ze doet me aan iemand denken maar ik weet niet wie…. Jullie ????

*

*

Het bassin met de Gewone zeehonden zit vol met dieren die iets aan hun ogen hebben. Gewond en blind of door hun hoge leeftijd met staar gezegend. De verzorger raakt met de vis hun snorharen aan zodat ze weten dat ze moeten happen. Om het einde van de voedertijd aan te kondigen klapt hij een paar keer op de lege emmer….

Een meeuw probeert ondertussen een visje mee te pikken, met succes.

*

*

In de middaguren nog eventjes een strandwandeling gemaakt bij De Koog.

*

*

Dan is het zondag, dag 3 van deze vakantie. Vandaag staat er een vogelexcursie op het programma in de Slufter-noord nabij het Kijkpunt Oorsprongweg. Een groep van 15 geïnteresseerde vogelliefhebbers heeft zich opgegeven. Het weer is vandaag ook prima in orde 🙂

*

dsc05666

*

Er is vanaf hier heel veel aan vogels te zien. Duizenden Goudplevieren, Tureluur, Wulp, Scholekster, allerlei eenden, enz. enz.enz.enz.

*

*

Op enig moment arriveert er een groep ganzen en ontstaat er paniek bij de Goudplevieren. De hele bups vliegt op en vermengt zich met de ganzen.

*

*

Een spektakel om te zien en horen…..

*

*

En dan gaan we aan de wandeling beginnen. Onze gids vertelt een heleboel over alle grassen en plantjes die hier groeien en hoe die in relatie staan tot de vogels, zout water, de bodem. Best interessant allemaal en door de leuke manier van vertellen staat ook iedereen geboeid te luisteren. Ondertussen natuurlijk ook genietend van het lekkere zonnetje en het mooie uitzicht….

*

*

*

*

De belangrijkste vogelspottersplek is toch wel bij het uitkijkpunt waar we zijn begonnen, tijdens de wandeling zien we nog Steenlopers, Graspiepers, Fraters, Ganzen en ver weg een Blauwe Kiekendief en een Slechtvalk.  Deze excursie is heel leerzaam en leuk, te boeken op de website van Ecomare en wat mij betreft een aanrader, zelfs in de winter.

*

Er rest nog een uurtje of twee voordat de zon ondergaat en snel  maak nog ik een korte stop in het vlakbij gelegen De Muy voor een wandelingetje.

*

*

*

Er is hier echter geen enkele vogel te zien, daarom rijd ik ff door naar de Westerkolk dat midden op het eiland ligt. Daar zal dit alleraardigst huisje toch niet mee bedoeld worden?

*

*

Nee, het is een grote plas achter een dijk nabij dit woonstekje. Er zou ook een vogelkijkhut zijn maar het is nu toch echt al laat in de middag en heb niet genoeg tijd meer om naar beneden te lopen om dit alles van dichtbij te bekijken. De hemel begint langzaam te verkleuren….

*

*

*

Op maandag moeten de benen even rusten, geen wandeling maar in de middag een boottochtje naar de Razende Bol, de grote zandplaat onder Texel. Er zijn verschillende mogelijkheden om per boot zeehonden te gaan kijken vanuit Oudeschild….

*

*

Wij hebben gekozen voor  de TX25. Een speedboot/jacht die dan ook in nog geen 20 minuten met een flinke snelheid naar de Razende Bol  vaart.

*

*

Ook vandaag is het prachtig weer en hoewel we op zee zijn is het toch niet echt koud. Als we arriveren bij de zeehonden is het 3 uur in de middag en is de zon al enigszins aan het zakken, we kijken er recht tegen in. Het levert best bijzondere plaatjes op ondanks dit tegenlicht.

*

*

*

*

Ruim drie kwartier blijft de boot hier dobberen zodat je alle gelegenheid krijgt om alles vast te leggen.

*

*

Dan scheuren we terug naar Oudeschild. Dit tripje is zeer beslist de moeite waard !

*

*

Op dinsdag is er zeer dikke mist en dat blijft de hele dag door duren. Toch maar eventjes naar de Slufter gereden tegen beter weten in…..

*

*

Ook bij de vuurtoren een stukje voorbij de Cocksdorp is het niet erg spannend en zie ik alleen maar een stel grappige heel kleine paddenstoeltjes genaamd Gesteelde Stuifbal.

*

*

Met een laatste foto van de Cocksdorp toch maar iets anders verzinnen.

*

*

Er is ook wel een leuke indoor activiteit en wel het Schipbreuk en Juttersmuseum Flora. Daar heb je niks van doen met mist en is beslist de moeite waard om te bezoeken. Het is het grootste Juttersmuseum ter wereld.

*

dsc06007

*

Nadat je de enigszins markante toegangs”beelden” gepasseerd bent kom je bij het museum en zie je …. heel veel troep 🙂

*

*

Maar in veel gevallen wél georganiseerde troep….

*

*

In de meeste gevallen is er echter niks geordend en weet je gewoon niet waar je kijken moet.

*

*

In de schipbreuk /reddingshal lijkt het wel enigszins wat rustiger qua aanbod aan spullen.

*

*

Je bent er in een uurtje doorheen maar een gegarandeerd heel leuk uurtje.

*

De woensdag staat er nog een door Ecomare georganiseerde wandeling op het programma in de Geul en Mokbaai. Het is deze dag niet mistig maar het regent, het waait, het is bitter koud. Geen wandelweer en al helemaal geen fotoweer, maar ik besluit toch te gaan…

*

Mokbaai en Geul

*

Met maar één andere persoon en de gids is het ook niet echt gezellig. Bovendien is er helemaal niks nada te zien aan vogels op deze gure dag.

Na de wandeling rijd ik nog naar een willekeurig stuk strand. Sommige mensen hebben het wel over lekker uitwaaien op het strand maar dat heb ik toch heel anders ervaren. Gezandstraald wordend poog ik het stuivende zand te fotograferen….

*

*

Brrrr…….snel vergeten deze dag.

Donderdag is de laatste volle dag van deze vakantie. Om 9 uur moet ik in de Cocksdorp zijn bij het vogelinformatiecentrum. We gaan een echte vogelexcursie maken en we zijn met een aardig groepje van 5 personen en een uiterst bekwame gids. We krijgen allemaal een heuse Swarovski verrekijker mee (wat een superkwaliteit) en gaan op weg naar …. wederom de Slufter. Maar nu een ander gedeelte dan voorheen.

*

*

De zon komt op en het belooft prachtig weer te worden. We wandelen rustig richting de zee en gaan van alles en nog wat zien.

Allereerst een Kleine Zilverreiger die overvliegt. Op het vaste land zie je alleen Grote Zilverreigers, gek genoeg zie je die op Texel vrijwel niet maar wel vele Kleine …

*

Kleine zilverreiger

*

*

We zien een groep van 31 Strandleeuweriken, door die magnifieke verrekijker prachtig in beeld. Voor mij de eerste keer dat ik deze soort voor de lens heb.

*

*

En ook een Eidereend is nieuw voor me … We zien er uiteindelijk nog veel meer op grote afstand en in zee.

*

Eidereend

*

Ondertussen schiet ik ook een hoop plaatjes van de omgeving want het is echt genieten hier in de vroege ochtend.

*

*

*

*

Slufter

*

*

We zien van alles … Wulpen, Kanoeten, Bontbekplevieren, Grote en Kleine Mantelmeeuw, Bergeenden, Tureluur, Drieteenstrandlopertjes, Wilde eenden, Scholeksters en nog heel veel meer.

We komen aan op het strand . Hier is het dus wél lekker uitwaaien met zo’n heerlijk zonnetje in je nek.

*

*

*

*

Aan zee ook vele Mantelmeeuwen en groepjes zonnende Drieteenstrandlopers.

*

*

En plots…… duikt er een Grijze Zeehond op in de golven. Een afscheidsgroet?

*

*

*

*

Ik had graag de vogels wat dichterbij gefotografeerd maar  dat is toch wel lastig. En met een groepje mensen is benaderen al helemaal moeilijk….

*

*

*

We zijn al drie uur onderweg, de tijd vliegt om en de excursie is eigenlijk al afgelopen maar … de gids heeft het zelf ook naar zijn zin met deze gezellige Limburgers  🙂 en we plakken er nog een uurtje aan vast. De terugweg volgen we netjes via het wandelpad en zien dan nog een Bonte Strandloper. Helaas is het beestje dood en heel toevallig … geringd. En een zieke Smient, afgezonderd en alleen in een klein moerassig plasje tussen het riet.

*

*

En zo komt er helaas helaas een eind aan de wandeling. Waarschijnlijk wel de mooiste en leukste van de hele week.

In de middag toch nog eventjes terug naar de vuurtoren, die hoort immers op de foto als je op Texel bent.

*

*

En omdat deze mooie dag ten volle benut moet worden en als de zon al aan het zakken is nog een korte stop bij het al meerdere keren bezochte gedeelte van de Slufter met het vogeluitkijkpunt….

*

*

*

slufter7

*

Voor de allerlaatste keer…..

Vrijdagochtend gaan we al vroeg naar de boot en terug naar het vaste land.

Aan boord voeren we de meeuwen met de laatste sneetjes brood die we nog hebben. Hoog in de lucht gegooide stukken brood worden voor de neus van rivalen weggekaapt en uit de hand eten is ook al geen probleem. En dan is toch deze mooie week echt voorbij.

*

*

In de winter naar Texel gaan kan dus best, er is genoeg te zien en als je een hele week gaat is 1 of 2 dagjes minder weer niet zo héél erg erg 🙂

*

Het was genieten!

*

*******

Geplaatst op 15 januari 2017 door Sandra dieLimburgse

16 Reacties op “TEXEL in December….FOTO-reisverslag

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Je hebt er weer wat moois van gemaakt Sandra! Petje af 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt er een prachtig reisverslag van gemaakt Sandra.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig, Sandra. Het is in woord en beeld een verslag geworden, zoals een reisverslag vanaf een van de Waddeneilanden hoort te zijn: vol afwisseling voor wat betreft weer, wind en onderwerpen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Sandra, prachtige foto’s alweer. Ik zag in L1Maasgouw bij jouw vader ook een mooie foto, die je gemaakt hebt bij Koningssteen. Mijn complimenten. Groetjes,
  Marga

  Geliked door 1 persoon

  Marga Houben-Verhees
 5. Het is weer een mooie reportage met een interessant verslag Sandra, die je er telkens weet aan toe te voegen. Ik vind vooral de zeehonden mooi al gaat de zon al een beetje onder, maar dat heeft juist meer sfeer aan de beelden. De meeuwen vind ik ook mooi en de sfeervolle uitzichten en landschapsbeelden… Het Museum spreekt mij iets minder aan, wellicht omdat het niet zo geordend is. Het lijkt meer op een hoop “oude troep”, al zijn de foto’s wel kleurrijk. Ik heb toch weer van je foto’s genoten.
  Groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

  Heidi Dendoncker
 6. WOOW… Sandra wat een prachtige reportage heb je er van gemaakt!!
  Kon zeker nog een paar keer terug om alles goed te bekijken en te lezen…
  Lieve complimenten-groetjes van Anna 😀

  Geliked door 1 persoon

 7. Een lange maar mooie blog de tijd om te lezen en je foto’s te bekijken zeker niet verspilt prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat was de trip waard, mooie opnames en weer een prima reisverslag Sandra.

  Geliked door 1 persoon

 9. What a great short trip. So many birds. Did you go with a birding group?

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooi en heel herkenbaar allemaal Sandra, ik kan niet wachten op iets beter weer en vooral wat langer licht.
  van ons uit is het goed te doen in een dag, vroeg weg, voor 7 uur rijden, de boot van half 9 of half tien en de laatste van 8 uur terug is 11 uur weer thuis.
  eerste stop koffie drinken bij de slufter dan de slufter in, lunchen en dan maar net wat we willen Noordzeestrand of de Wadden,
  wandelen van de Koog naar de Slufter door het natuurgebied (ben de naam kwijt) waar je zelfs in het hoogseizoen bijna niemand ziet, dat in tegenstelling tot de slufter wat een toeristische trekpleister is van je welste
  ga je op dinsdag, woensdag of donderdag is de overtocht ook nog eens een tientje goedkoper.
  Voorwaarde is dat het droog weer is anders wordt het toch wat lastig, kom je uit op Ecomare of het mooie museum in Oudeschild, en dat is na een of twee keer ook wel gezien.

  Geliked door 1 persoon

  • Gewoon een dagje naar Texel gaan is natuurlijk heerlijk, het eiland is mij goed bevallen en vooral de Slufter. Het gebied waar je de naam van kwijt bent is denk ik De Muy … Daar liggen ook nog wat kleine vennetjes maar inmiddels is het wandelpad verlegd en kom je daar niet meer langs heeft me iemand daar verteld. Schijnt dat daar ook wel veel vogels zitten. Denk dat ik nog wel eens terug ga … Sneeuwgors gemist, Baardmannetje gemist, Velduil ook gemist en natuurlijk Zeearend en Visarend … Maar dat is allemaal geluk hebben als je die soorten ziet.

   Geliked door 1 persoon

 11. Ja,vogels zijn er wel op Texel, maar meestal erg ver weg is mijn ervaring. Mooie foto’s maken is mij dan ook nog niet gelukt daar. En met het weer moet je het echt treffen,zeker in de winter. Jullie hebben wel van alles wat gehad.
  Die oude zeehond doet me ook vaag aan iemand denken, maar een andere naam dan Bromsnor komt niet bij me boven 😉
  Groetjes, Dick

  Geliked door 1 persoon

 12. Mooie reportage Sandra. Wij zijn hier al meerdere malen geweest en het is altijd weer genieten.

  Geliked door 1 persoon

 13. Een mooi verslag Sandra. Genieten in eigen land. Wat een ruimte. Heerlijk. En prachtige foto s

  Geliked door 1 persoon

 14. Prachtige foto’s en verhaal en ook voor mij was het genieten.Heerlijke reportage Sandra.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.

%d bloggers liken dit: