MADEIRA 14 jan.-21 jan. Reisverslag   54 comments

Maandag 14 januari

Een weekje ertussenuit naar Madeira. Heerlijk even van de zon genieten op het eiland waar het eeuwig lente is.

madeira

De reis er naartoe was wel vermoeiend. Het vliegtuig vertrok om half 7 in de ochtend en aangezien je er 2.5 uur van te voren al moet zijn, en van Limburg naar Schiphol ook nog de nodige uurtjes kost, werd dit dus een nacht zonder slaap.

Gelukkig konden we in het vliegtuig wat uurtjes inhalen, en kwamen we al lekker vroeg aan op Madeira. Het is er een uur vroeger dan hier en we waren er na bijna 4 uur vliegen dus al om half 10. Huurauto opgepikt en dan op weg naar onze bungalow in Camacha. Een rustig dorp in de bergen, 20 minuutjes van zee .. maar wel midden tussen de bloemen en bossen. Daar aangekomen konden we meteen uitrusten in de zon en een heerlijk temperatuurtje van 21 graden.

onze bungalow

Na een paar uurtjes relaxen ging ik de directe omgeving en werkelijk prachtig parkachtige tuin van de eigenaren verkennen. Echt iets voor mij … haha, 10 meter per half uur heb ik afgelegd want, sjonge … één en al Madeira muurhagedissen, Madeira bonte zandoogjes, eilandheidelibellen en vogeltjes. Dat belooft wat …

Madeira muurhagedis

Madeira muurhagedis

Wat later in de middag zijn we al goed bijgekomen en rijden we naar Funchal, de hoofdstad van Madeira, waar we naar de Mercado dos lavradores gaan.  Een overdekte markt waar fruit, vis, bloemen en typisch Madeireens handwerk verkocht wordt. Het is er zeer kleurig en geurig en zeker een bezoekje waard. Bij de ingang zie je ook typisch tegelwerk, wat we later op nog veel meer plekken zijn tegengekomen.

traditioneel tegelwerk manden en fruit

Maar eigenlijk zijn we aan de late kant voor deze markt. Een eerste indruk is gewekt, maar hier komen we zeker nog eens terug wanneer alles in volle gang is. We gaan boodschappen doen en dan was het mooi geweest voor die dag.

Dinsdag 15 januari

Vandaag gaan we vroeg op weg naar Pico de Areeiro. De op één na hoogste bergtop die ligt op 1818 meter. Steile wegen brengen ons al snel tot boven de wolken.

op weg naar de Aeeiro

Onderweg hadden we even een opstopping door een groep schapen.

schapen op de weg

Wat een prachtige natuur op dit eiland. Hoogtes, diepten, groen en ruig. Dit eiland is één en al natuur en vol uitersten. Voor ons zien we de top al liggen waar een sterrenkijker de boel een beetje ontsierd.

sterrenwacht op Aeeiro

Het is erg lastig om een fotokeuze te maken, ze zijn allemaaaaal mooi.

Madeira 118

Vanaf de top zien we de weg waar we zojuist reden in de diepte .. en we zitten nog hoger boven de wolken.

Areeira topje

We rijden weer een stukje naar beneden en gaan dan richting Ribeira Frio. Hier drinken we een kopje koffie en verbazen ons over de Madeira vinken die duidelijk gewend zijn aan mensen en dan ook zeer dichtbij de kruimels komen pikken.

Madeira vink

Na de koffie begin ik aan mijn eerste wandeling. Het is maar 1.5 km. naar een uitzichtpunt genaamd Balcões. De wandeling gaat voornamelijk door bos en omdat het nog vroeg is, schijnt aan deze kant van de bergen nog niet de zon. Als ik dan na een half uurtje lopen uit het bos kom en het laatste bochtje rond een rots maak, is het uitzicht verbluffend.

Balcoes uitzicht

Op de volgende foto zie je een bultige rots net rechts van het midden. Dat is onze volgende bestemming. Iets verder kijk je al op de Atlantische oceaan en ook daar rijden we deze dag nog naartoe.

Balcoes uitzicht

Op dit balcões (balkon in het Ned.) zijn ook een stuk of 15 van die hele tamme Madeira vinken van de partij. Er kwam er zelfs eentje op mijn schoen zitten. De vink daar is de terasjesmus hier zeg maar.

Madeira vinken

Madeira vink

Ik waag het even om over het hek te kijken. Een kaarsrechte steile diepte die me duizelig maakt. Zo’n 800 meter beneden mij loopt een riviertje. Het is jammer dat een foto niet verteld hoe het echt voelt.

de diepte bij balcoes

Na een kwartiertje genieten wandel ik terug naar het restaurantje waar mijn man zit te wachten, en dan rijden we weer verder. We komen door een aantal dorpjes en genieten van de vele variabele uitzichten onderweg.

Madeira 198

Madeira 199

Madeira 200

We naderen die bultige rots waarover ik eerder uitkeek, en rijden er links omheen. Weer een ander uitzicht …

Madeira 209

Madeira 211

Voorbij de rots wederom hetzelfde kerkje …

Madeira 212

We zijn nu al dicht bij de kust, alleen nog niet op zeeniveau … toch vast wat foto’s van het zeezicht.

Madeira 216

De kust van Madeira heeft geen echte stranden. Liefhebbers van een strandvakantie moeten dus vooral niet naar Madeira gaan.

Bovenin de volgende foto, een wazig streepje van de landtong waar we later naartoe rijden.

Madeira 220

Maar eerst bezoeken we nog een stadje aan zee genaamd Santana. Hier staan nog traditionele huisjes van vroeger … vreemde driehoekige bouwsels die niet groter zijn dan een tuinhuis. Daar moet hoog nodig wat aan gebeuren, maar eens even de handen uit de mouwen….

Santana huisje

Santana huisje met mij

Zo, dat ziet er al beter uit, wel erg toeristisch uhumm… We vervolgen onze weg door tunnels, tunnels en nog meer tunnels richting Ribiera de Machico en dan  naar Canical … in het noord-oosten van het eiland.

Canical

Dan gaan we door naar Cabo do Ponta de San Lourenco, een rotsige landtong van enkele kilometers met overal prachtige rotsen die uit zee oprijzen.

landtong

We rijden tot de weg eindigt  de landtong op … en gaan daar, al genietend van de zon en het uitzicht, picknicken. Het is hier best wel kaal maar toch heel mooi. Gewoon weer een ander soort natuur.

landtong

Ongelooflijk hoeveel vlinders er hier vliegen. Honderden … Met name gele luzernevlinders en ook weer die Madeira bonte zandoogjes. Er was welgeteld 1 nachtvlinder die ik voor de lens kreeg. Na enig opzoekwerk blijkt dit een prachtbeer te zijn.

prachtbeer

De kliffen hier zijn prachtig, grillig met mooie kleuren.

Madeira 254

Madeira 276

Je kunt goed de verschillende lagen lava en aarde zien in de rotsen.

lavalagen

Dit was dan de zuidelijke kant van deze landtong. We rijden ook nog even door naar de noordkant …

Daar is het zowaar NOG mooier …

Madeira 291

Schitterende bruutheid van de natuur, en zo veel kleuren …

Madeira 298

We kijken nog even terug naar links waar we eerder die dag een wazig streepje zagen van waar we nu staan.

kijkend richting santana

Terug bij de auto hoor ik onbekend gezang. Blijkt dat er zich een groepje europeese kanaries verzameld heeft.

kanarie

Het is mooi geweest vandaag, en met al die steile wegen, wandelingen en indrukken zijn we best moe. We nemen een snelle route terug naar onze bungalow. Met een glaasje Madeira wijn en een Poncha (lekker sterk) liggen we nog wat na te genieten in de tuin.

Woensdag 16 januari

Vandaag vertrekken we weer vroeg om de noord-westelijke kant van het eiland te bekijken. Op de route naar Porto Moniz zijn ook weer veel tunnels. Er zijn veel nieuwe wegen en tunnels gemaakt in de laatste jaren op Madeira.

tunnel richting P. Moniz

Rechts van de tunnel zie je nog een stukje van de oude route … die is niet meer toegankelijk door gevallen rotsblokken e.d. Oude tunnels zijn er ook nog, met de hand uitgehakt. Maar ook die zijn niet meer te gebruiken.

handgehakte tunnel

Ik werp nog even een blik naar zee en zie in de verte Porto Moniz al liggen …

Madeira 365

Kijk ik naar rechts dan zie ik een paar spitse rotsen in zee staan. Je zou zeggen, een prima plek voor zeevogels. Maar nee, die zijn er helaas niet.

Madeira 373

Er is hier verder niks bijzonders te zien dus hup … snel weer verder.

In Porto Moniz drinken we koffie met uitzicht op zee. In dit stadje hebben ze natuurlijke zwembaden. Baden in de rotsen die ververst worden door de golven die soms flink tekeer gaan. Je moet dus wel een beetje avontuurlijk zijn om hierin te badderen.

zwembad porto moniz

Na de koffie bekijken we eens waar we naartoe moeten en zien nog steilere wegen dan we tot nu toe gezien hebben. Moeten we écht die weg op? Ja, écht.

porto moniz

Voorruit dan maar … als we een stuk gevorderd zijn kunnen we even op een iets vlakker stukje stoppen om terug te blikken.

porto moniz

We gaan weer verder omhoog en dan op weg naar de hoogvlakte Paúl da Serra. Maar voor we daar zijn maken we nog vele stops om te luisteren naar de stilte en te kijken naar de verte.

Madeira 412

Madeira 414

Na een tijdje geen levende wezens gezien te hebben stuiten we opeens op een stel koeien. Het lijkt wel of zij ook van het uitzicht genieten.

Madeira 416

He, die rots komt ons bekend voor ….

Madeira 427

We rijden hoger en hoger, we geraken al weer bijna boven de wolken.

Madeira 446

We zitten nu ergens rond de 1400 meter hoogte en het is hier stil en eenzaam.

Madeira 454

Na nog een stukje hoger geklommen te hebben, komen we opeens op een grote parkeerplaats die helemaal vol staat met bussen, taxi’s, huurautootjes en heel veel mensen. Hoe vreemd na zo’n eenzame rit. Zou hier iets speciaals zijn?

pico das urzes

We zijn bij Pico das Urzes die op slechts 1419 meter hoogte ligt. Er starten hier allerlei wandelroutes van 11 km. of meer. Daar doen wij mooi niet aan mee. We beperken ons tot een kleine klim van een 10 meter om daar even te turen over en onder de wolken.

ikke

Verder rijdend komen we over Paúl da serra, een kale hoogvlakte op 1500 meter, die helemaal vol geplant is met wind turbines. Toegegeven, dit is er een prima plek voor.

paul da serra

Vervolgens naderen we Encumeada. Vanaf hier is een wandelroute naar de allerhoogste berg de Pico Ruivo die 1862 m. hoog is. Het is echter een wandeling van ruim 14 km. Dacht het niet. Het is bovendien een wandeling voor zeer ervaren wandelaars aangezien je over paadjes van een halve meter langs een kilometer diep ravijn moet lopen. Nee, we kijken zo wel even wat rond.

De natuur wordt hier weer wat grilliger.

Madeira 476

Er is hier duidelijk brand geweest, de begroeiing is nog helemaal zwart en dor.

Madeira 479

Madeira 487

We komen langs wat restaurantjes en drinken een kop koffie met het volgende uitzicht …

Madeira 500

Dan gaan we weer dalen, terug richting zee en terug naar de bewoonde wereld.

Madeira 505

Serra de Agua

We rijden door het dorpje Serra de Agua, bovenop die hoge rotsen hebben we zojuist onze koffie genuttigd.

Madeira 516

Eenmaal bij zee aangekomen gaan we meteen weer heel stijl klimmen naar onze laatste bestemming.

De op één na hoogste klif ter wereld (580 meter) waar een glazen brug overheen gebouwd is. Cabo Girão.

Cabo Girão

Ik had het niet gedacht van mezelf maar dit vond ik toch een beetje eng. Ook al weet je dat het veilig is, je hersens registreren dat toch anders. We kijken even snel naar beneden, maar geven toch de voorkeur wat van ons af te kijken. Een mooi uitzicht over de hoofdstad Funchal.

uitkijk over Funchal

We gaan terug naar de bungalow … Daar heb ik  nog even tijd om wat bloemen op de foto te zetten.

Madeira1

Donderdag 17 januari

Na twee intensieve dagen houden we het vandaag een beetje rustig aan. Via dezelfde route als dinsdag rijden we via Ribeiro Frio naar de noordkust. In plaats van linksaf naar Santana, gaan we nu rechtsaf naar Porto da Cruz.

Een plaatsje met vooral veel visrestaurants en voor de rest niet erg bijzonder.

porto da cruz

In deze rivier die niet erg veel water bevat op dat moment, zie ik een bekende vogel … die komt in Nederland ook veel voor. Een grote gele kwikstaart.

grote gele kwikstaart

We gaan hier wel een wandeling maken langs de rotsige kust. Naar rechts kijkend zien we weer een stukje van de landtong waar we al geweest zijn.

Madeira.17jan. 016

Het zeezwembad alhier is leeg, het wordt gerestaureerd zo te zien aan de vreemde molshopen op de bodem.

porto da cruz

Het pad leidt ons langs mooie ronde rotsen die door erosie zo uitgesneden zijn.

Madeira.17jan. 022

Madeira.17jan. 027

Op Madeira zie je veel van die grotten zoals op de volgende foto.

Madeira.17jan. 028

Er groeien hier mooie vetplantjes … die zou ik ook wel in mijn rotstuintje willen hebben. Als iemand dus weet hoe ze heten? Dan laat het a.u.b. weten.

vetplant

We eten een broodje met uitzicht op een hoge rots, in gezelschap van wat kanaries.

Madeira.17jan. 041

Ook hier zo langs het zoute zeewater zitten veel Madeira muurhagedissen. Ze rennen en glippen bijna allemaal snel weg, maar zo 1 op de 10 is wat nieuwsgieriger aangelegd en die willen wel op de foto.

Madeira.muurhagedis

Madeira muurhagedis

We hebben het wel een beetje gezien hier, bovendien is het best wel warm in de felle zon. We gaan het weer wat hoger op zoeken, via een andere route richting huis.

Nog even een terugblik naar waar we zojuist waren.

Madeira.17jan. 058

Madeira.17jan. 060

In no-time ben je al snel weer hoog in de bergen met die steile wegen … Herkennen jullie de rots nog daar ver beneden?

Madeira.17jan. 061

Op deze stopplek zie ik plots weer een eilandheidelibel. Deze soort lijkt sprekend op de onze maar komt alleen op Madeira en de Canarische eilanden voor.

eilandheidelibel

Als we al weer op de oostelijke zijde van het eiland gearriveerd zijn, zien we de paar kale eilanden liggen waar strandliefhebbers graag naar toe gaan. Ik begrijp niet waarom want het is er helemaal kaal. Het grootste eiland heet Porto Santo en ligt 75 km. ver.

Santa Ponsa

Van hierboven kunnen we ook de landtong nogmaals zien liggen.

Madeira.17jan. 069

Van hieruit nemen we de snelweg en zijn we in 20 minuutjes terug bij de bungalow. Zoals gezegd, we hielden het een beetje rustig deze dag.

Vrijdag 18 januari

Vandaag staat er iets heel anders op de planning. We gaan een boottocht maken langs de zuidelijke kust van Madeira met een exacte replica van de Santa Maria die destijds door Columbus is gebruikt.

Daarvoor moesten we naar de haven van Funchal. De boot zou om half 11 vertrekken en aangezien we ook de op dag 1 genoemde Mercado dos Lavradores nog eens wilden bezoeken, deden we dat vooraf nog even.

Madeira.18jan. 003

Het blijkt wel dat in de ochtend de markt heel anders is dan in de late middag. Alles staat vol met kramen. Fruit dat ik nog nooit gezien heb en velen lieten je ook iets proeven.

mercado

Ook de vismarkt was anders … Mooi om eens te zien.

Madeira.18jan. 008

Die zwarte vissen heten Espada en zijn niet moeders mooiste. Ze zijn wel heel lekker en worden door de lokale bevolking heel veel gegeten.

Madeira2

En ons allen bekend is de tonijn … enorme vissen. Jammer dat we hem niet meer in zijn geheel zien maar ook dit beeld is toch al indrukwekkender dan een tonijnsteakje.

tonijn

Hoe de volgende gedrochten heten weet ik niet.

Madeira.18jan. 014

Genoeg vis geroken, op naar de kruidenafdeling.

Madeira.18jan. 020

Niet alleen kruiden maar ook lokaal gebak, manden en noten ruiken heel wat aangenamer.

Madeira.18jan. 021

Nog wat van het tegelwerk wat toch ook wel mooi is.

Madeira 092

Nog een laatste blik op alle fleurige bloemen van het eiland.

Madeira.18jan. 024

Het wordt hoog tijd om richting haven te lopen, we willen de boottocht natuurlijk niet missen.

Een heel eind lopen blijkt, maar dan zien we het schip toch eindelijk liggen.

santa maria

We halen snel onze gereserveerde kaartjes op en gaan dan aan boord.

Madeira.18jan. 033

We worden welkom geheten door de bemanning en een grote ara, en zoeken een mooi plekje op de plecht.

Als we vertrekken houdt een bemanningslid in het kraaiennest alles in de gaten.

kraaiennest

Tijdens het uitvaren klinken er plots enorme kanonschoten. Als je daar niet op berekent bent is dat behoorlijk schrikken. Maar goed, we zijn op weg .. of moet ik zeggen, op vaart.

Eerst zien we nog een tijdje Funchal en vele hotels.

Madeira.18jan. 051

Vanaf nu wordt het lastig om rechte foto’s te maken … het schip deint enigszins en het duurt een tijdje eer ik daar op kan inspelen met foto’s schieten.

Madeira.18jan. 056

We gaan maar gestaag vooruit en nemen even de tijd om het schip te gaan verkennen.

Binnen is een bar en overal hangen grote haaienkaken en andere dingen die uit de zee afkomstig zijn. Aan het plafond hangt een grote zeekaart. Het is echter allemaal moeilijk op de foto te zetten. Donker en fel zonlicht die door de patrijspoorten komt is leuk voor de sfeer maar niet voor de foto’s.

zeekaart

Madeira.18jan. 071

Er blijkt nog een papagaai te zijn, en met zijn tweeën eten ze lekkere hapjes en kroelen elkaar, ondertussen steeds hello en bye bye zeggend.

Madeira.18jan. 060

Ondertussen zijn we de rotskust genaderd waar weer mooi kleurig gesteente te zien is. Aan de linkerkant die 580 meter hoge klif van woensdag.

Madeira.18jan. 079

Na een uur en een kwartier varen keert het schip en komen we plots heel dichtbij het vaste land.

Madeira.18jan. 092

Madeira.18jan. 093

Hier is er kans op het zien van walvissen en dolfijnen maar daarvoor zijn we in de verkeerde tijd van het jaar hier. Er zou wel al 1 dolfijn gezien zijn, maar dat gold niet voor ons.

De terugreis volbrengen we met gehesen zeilen .. een heel karwei voor de bemanning van deze driemaster maar lekker op de wind varen is wel een stuk stiller en dus wel lekker.

Madeira.18jan. 114

We blijven de hele terugweg dicht langs de kust varen.

Madeira.18jan. 094

We kunnen nu heel duidelijk de glazen brug zien op de Cabo Girão waar we eerder al waren. Van onder naar boven voelt een stuk aangenamer.

Cabo Girão

Misschien nog even leuk te vermelden dat het 15e eeuwse schip “de Santa Maria de Colombo”  gebouwd is in 1998 door een Nederlander genaamd Robert Wijntje.

Madeira.18jan. 104

Langzaamaan naderen we Funchal al weer.

Madeira.18jan. 109

Madeira.18jan. 116

We zijn te vroeg terug en varen nog een stukje door de andere kant op, als plots de lucht begint dicht te trekken en er een flinke wind opsteekt. Als de boot dan keert krijg ik een hele sloot Atlantisch water over me heen .. leuk, net voor we aan land gaan een natte broek.

golf

Mijn camera heeft het overleeft gelukkig. Als we eenmaal gekeerd zijn hebben we geen last meer van de wind en kan ik me weer concentreren op mijn omgeving.

In de haven vliegen heel veel Atlantische geelpootmeeuwen.

Atlantische geelpootmeeuwen

Madeira.18jan. 139

Op het kanon aan land zit een kanarie, precies op de vuurmond. Dat vond ik wel een grappig gezicht.

Madeira.18jan. 142

Het avontuur is voorbij, en we zetten voet aan het vaste land. Nog een blik ten afscheid op de Santa Maria.

Madeira.18jan. 149

Het is half 2 en we nemen een taxi terug naar onze auto. We willen deze middag nog naar een mooie plek rijden in de bergen. En op weg daar naartoe constateren we dat het heel mooi is.

Het was niet mogelijk om geen bomen op de foto te krijgen … maar ja. Als je goed kijkt zie je wat dorpjes op die steile bergen liggen. Kun je je voorstellen om zo te wonen? Mooi, maar ikke toch niet.

Madeira.18jan. 164

En in de diepte zijn nog meer dorpen ..

Madeira.18jan. 167

We rijden verder op weg naar Eira do Serrado (arendsnest) op 1095 meter hoogte,  waar een prachtig uitkijkpunt is.

Ook de wandeling er naartoe is al prachtig. We kijken hier op het plaatsje Curral das Freiras, waar een hele geschiedenis aan vast zit.

curral das freiras

Curral das Freiras is “het nonnendal” . Heel vroeger zijn paters hier naartoe gevlucht om onvindbaar te zijn voor piraten. Het dal was alleen bereikbaar via een verborgen pad. Zij leefden hier van kastanjes en maakten daar alles van. Soep, likeur, brood, gebak enz. enz. en dat doen ze nu nog steeds. Het is voor ons echter al wat laat om daar nog naartoe te rijden en houden het op dit prachtige uitzicht.

Madeira.18jan. 173

Na een paar honderd meter arriveren we op het daadwerkelijke uitkijkpunt, en ook hier is de diepte weer duizeligmakend.

Madeira.18jan. 182

Madeira.18jan. 187

Madeira.18jan. 191

Het was zeker de moeite waard om hier naartoe te rijden … We drinken koffie en gaan dan op weg naar huis.

De kortste route is in dit geval via de Pico de Areeiro, maar of dit de snelste route is? De afslag naar Areeiro was meer een inslag … we dachten dat steilere wegen dan we gehad hadden niet meer mogelijk waren, maar …. het lijkt hier wel 45%. In de 1e versnelling en dan nog maar heel langzaam moesten we omhoog op gelukkig wel een spikslinter nieuwe weg.

Eenmaal weer op hoogte (van 1095 naar 1818 meter) is het gebergte weer kaal, maar kleurig.

Madeira.18jan. 197

Zo laat in de middag werkt het licht niet echt meer mee, maar ik vind het zo’n mooi gezicht om over de wolken te kunnen kijken. Bovendien een herinnering van waar we net gereden hebben.

Madeira.18jan. 203

Madeira.18jan. 205

We passeren de Areeiro en komen op bekend terrein. Nu we over het hoogtepunt heen zijn kunnen we de oceaan aan de noordkant weer zien.

Madeira.18jan. 213

De vorige keer dat ik hier stond was het ’s ochtends vroeg en nu laat in de middag zijn de kleuren heel anders.

Madeira.18jan. 215

Nog 20 minuten rijden en we zijn thuis, lekker aan de Madeira wijn.

Zaterdag 19 januari en Zondag 20 januari

Na een keertje lekker uitslapen kwamen we maar moeizaam op gang. Al die tripjes zijn toch vermoeiend, vooral als je heel geconcentreerd moet rijden en de hele tijd je ogen op de onvoorspelbare wegen moet houden.

De poes van de eigenaren voelde zich bij ons ook heel erg thuis en had geen zin om weg te gaan … we besloten het voor gezien te houden en te doen waarvoor een vakantie toch ook bedoeld is … lekker luieren.

Met een glaasje Madeira wijn en de poes op schoot, werk ik vast wat foto’s bij van de ruim 900 die ik gemaakt heb.

Madeira.20jan. 005

In de middag ga ik nog wat wandelen in de tuin en omdat het inmiddels weer prachtig weer is, zijn er ook veel beestjes. Ik hoef me niet te vervelen.

Madeira.19jan. 049

Madeira.19jan. 078

Madeira.19jan. 023

Als je toch eens zo’n tuin hebt (te onderhouden) …

Madeira 042

De oprijlaan … is zelfs de moeite waard.

Madeira 076

Madeira 049

Heel veel Madeira bonte zandoogjes, ze hebben oranje kleuren wat ze anders maakt dan de onze.

Madeira 162

Madeira.19jan. 027

Madeira 052

Madeira 061

Op dit landgoed loopt van alles rond … 3 Pauwen, een haan, 2 ganzen en een poes. En allemaal zijn ze heel vertrouwd met vreemdelingen en komen hun dutje doen in de nabijheid van die vreemdelingen.

Madeira.20jan. 012

Madeira.20jan. 022

Madeira 325

En hier onze parmantige “wekker”.

Madeira.19jan. 084

En dan zijn er nog de Madeira vuurgoudhaantjes, die net als onze goudhaantjes heel lastig op de foto te zetten zijn. Deze foto is het beste resultaat van een hele week proberen.

Madeira 558

Ik sluit deze hele reeks af met de gemakkelijkste prooien voor mijn camera, de Madeira muurhagedis.

Madeira.19jan. 043

Madeira.19jan. 053

Op zondag was het 22 graden en ook die dag hebben we lekker geluierd. Treurend om naar huis te moeten, maar toch ook weer niet. We hebben tenslotte alles gezien, beleefd en in ons opgenomen en meer dan wat we van te voren hadden kunnen bedenken.

Résumerend; Madeira is voor ons een bestemming die wij, als natuurliefhebbers zéér hoog waarderen. Samen met La Palma ( onze favoriet, hoor), Tenerife, Corfu en Grieks-Cyprus behoren zij tot de mooiste Europeese bestemmingen, (waarvan we de meesten hebben gezien, we maken echter niet van alles reisreportages). Voor echte strandmensen en uitgaanstypes zijn er zeker betere bestemmingen zoals diverse Spaanse Costa’s en meerdere Griekse eilanden, maar die tijd hebben wij ver achter ons.

Voor nog véél meer interessante weetjes over Madeira kun je hier terecht !

Wij hebben weer enorm genoten van deze week er tussen uit. En deze lange pagina is dan ook (vooral voor onszelf) weer een mooie herinnering. En voor een ieder die van plan is om Madeira te bezoeken alvast een mooi aanknooppunt voor tripjes die zeer de moeite waard zijn.

*******

Geplaatst op 26 januari 2013 door Sandra dieLimburgse

54 Reacties op “MADEIRA 14 jan.-21 jan. Reisverslag

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wat een prachtig verslag! Wij gaan in September. Als je nog meer tips hebt….. ik hou me aanbevolen…..

  Like

 2. I love Madeira. Thank You bringing it to my memories. Your photos are stunning and I love them.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog maar eens alles gelezen en bekeken..neen,het verveelt me nooit.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wijn zijn net terug voor de eerste keer in madeira Funchal en willen nu al terug boeken
  Uw mooie reportage doen ons hart al terug kikken om al opnieuw nu te willen vertrekken.
  Groetjes Crimson

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn 2017.Telkens ik hier terug door al die mooie foto’s loop ontdek ik weer wat anders
  Dit verveelt nooit

  Like

 6. Zojuist weer heel even op Madeira geweest DOOR jouw geweldig mooie verslag te lezen en je prachtige foto ’s te bekijken!! LEUK om te doen en mijn eigen herinneringen aan onze reizen naar Madeira (3X) er weer bij op te halen….. Bedankt nogmaals voor dit PRACHTIGE verslag van je!! !! Veel groeten, Marijke.

  Geliked door 1 persoon

  Marijke Bossink
 7. Ik heb je verslag in stukjes gelezen en bekeken en er fantastisch van genoten.Mooie beschrijvingen en routes en hemelse foto’s.Bedankt om dat allemaal met ons te delen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Fraai verslag. Indrukwekkende landschappen. De vetplant is hier een kamerplant of overwinteren in een kas.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi verslag prachtige foto’s! Wij zijn 2 weken op madeira geweest en hebben de meeste dingen ook gezien die je noemt.Maar toch vind ik dat je het echte madeira pas ziet met de levada walks. Die mis ik in je verslag maar misschien hou je niet van wandelen😉. We hadden een wandeling waar we alleen maar één vrouwtje tegenkwamen die ons 2 citroenen wou verkopen nou ja die hebben we maar meegenomen, voor de rest geen mens, hoe mooi is dat!

  Geliked door 1 persoon

 10. Goede tipsnmooie foto’s en fantastisch reisverslag Sandra

  Geliked door 1 persoon

 11. Prachtige foto’s en een mooi verslag. Ik kwam op je pagina terecht omdat wij voor het eerst naar La Palma gaan. Zo mogelijk nog enthousiaster geworden na het lezen van je verslag en zien van de foto’s. De eilanden die je op Madeira hebt gefotografeerd zijn de Ilhas Desertas niet Porto Santos. Op de Ilhas Desertas is geen strand. Ilhas Desertas zijn vooral in trek bij vogelliefhebbers. We zijn vier keer op Madeira geweest en hebben vanuit onze kamer kunnen genieten van de zon die opkwam van achter de Ilhas Desertas. We hebben ook een kijkje op Porto Santos genomen en dat zou ik zeker overslaan. Mooie reis met de boot maar het eiland heeft inderdaad alleen strand te bieden.

  Geliked door 1 persoon

  Angela Jones
 12. I love your report of Madeira, I used Google translate to read it and enjoyed it all. I have shared it on my blog http://www.madeiraislandnews.com

  Tobi

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Tobi,

   Thanks for placing our link on your very interesting Madeira-blog, had a look at it….
   It’s really a very beautiful island. We also are going to visit it more often in the future.
   I hope it will give your English members a very good idea about the island.

   All the best to you, many regards.
   Sandra

   Like

 13. Heel leuk om bij iemand anders een Madeira verslag te lezen. Wij waren er enkele jaren geleden. Zie ons – veel kortere – verslag op http://www.alpenwei.blogspot.be Het vetplantje dat je wou heet IJskruid. Naar mijn mening deed jeer verkeerd aan geen “levada”- wandeling te maken. Ze zijn doorgaans makkelijk en tegelijk spectaculair. Heel jaloers op je libellen. Die hebben wij nergens gezien.

  Geliked door 1 persoon

 14. Hoi, wij vertrekken aanstaande zaterdag voor een weekje en ik heb je tips genoteerd, bedankt voor de voorpret! MVG, Françoise

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Francoise,
   Dank voor je reactie, ga zeker eens kijken naar die accomodatie in Camacha met hun schitterende tuinen, je kan er zo naar binnen rijden. Gisteren net terug gekeerd van weer een weekje Tenerife. Komt nog een aanvullend reisverslag van. Groetjes, Sandra

   Like

   • Hallo Sandra,
    Helaas zie ik je antwoord pas nu we alweer thuis zijn, dus ik ben wel in Camacha geweest, maar niet op jullie lokatie, wij zaten hier: https://www.airbnb.fr/rooms/4079182?s=TxGb, een confortabel tweepersoonshuisje met zonsondergangzicht, bij een Britse dame met een echtgenoot uit Madeira, een heel lief en behulpzaam stel, het grote pluspunt vond ik dat Yvette op vraag voor je kookt, ideaal: uit eten met verse lokale producten, precies wat je wilt zonder in het donker enge weggetjes te hoeven rijden. Zelf koken in de volledig uitgeruste keuken gaat ook prima. Bad en goede bedden (twins van 90X200) Wel rekenen op 46 treden vanuit je huisje om bij je auto te komen.
    Wij hebben zo’n beetje alles gezien wat je beschrijft, behalve de boottocht, we hebben zoiets al in Tunesiê gedaan en waren daar niet weg van. In de plaats hebben we de uiterste westpunt gezien plus de volledige zuidkust en twee uur langs een levada gelopen bij Monte in de buurt, erg leuk maar ondanks dat het plat was toch vermoeiend omdat je goed moet opletten waar je je voeten zet. Het leukste daarvan was een hutje onderweg, waar allerlei plantenstekken en bolletjes ter koop lagen, je kunt pakken wat je wilt, in zakjes met naam erop en je laat geld achter in een doosje. 3 euros voor vier agapanthes, daar koop je ze thuis niet voor! (het vrouwtje naar de Balcoes is nog goedkoper, maar daar waren we de eerste dag en dan moeten de stekjes lang wachten) We hadden niet verwacht, dat er zoveel ravijnen zijn overal die niet beveiligd zijn, geen wonder dat je niemand met kleine kinderen ziet. Die donderen of in de levada of van de berg af.. Echt een eiland voor wandelaars en rustige toerders per auto plus de combinatie ervan. Ik heb ook fotos kunnen maken van de vinken en kanaries, maar het vuurgoudhaantje zat te hoog in de boom.
    Ik ben wel erg benieuwd naar jullie ervaring in deze tijd van het jaar op de Canarische eilanden, dat idee hebben we voor volgend jaar. Temperatuur? Zon? We hebben namelijk vanuit onze Franse vertrekplaats (we wonen in Bretagne) maar weinig lowcost bestemmingen in januari/februari en dat is juist de tijd dat ik ivm m’n gezondheid ergens vitamine D moet gaan halen, maar niet te ver vliegen: de Caraïben zijn te ver en alle bestemmingen als Malta, Kreta, Cypres etc. beginnen pas weer in april/mei en dat is te laat. Hoe was het daar(buiten de dolfijnen die ik al zag, super leuk dat is zeker!)
    Ik hoop op je antwoord, hartelijke groeten van Françoise

    Like

    • Hallo Francoise,

     Ik (Ad) ben de echtgenoot van Sandra, ik heb jullie correspondentie even doorgenomen.
     Zelf ben ik 30 jaar manager van een zeer groot reisbureau (15 man pers.) geweest en heb zowat alle bestemmingen 1 maar vaak meerdere malen bezocht tijdens zowel vakanties als studie/oriëntatiereizen voor de zaak. (63 landen en staten).

     Ik geef je wat alternatieven.

     Eerst even nog dat Tenerife;

     Tenerife is qua temperatuur altijd goed (19-22 Graden) onder voorbehoud dat je niet aan de noordkust (Puerto de la Cruz) of zo gaat zitten,vaak regen namelijk.
     Dit komt door een hoge bergrug die dwars over Tenerife loopt waar de wolken tegen en boven aan blijven hangen en die zich dan ontladen.

     Los Christianos en Playa de las Americas, Ardeje zijn (zuidwest) zo goed als zonzeker. MAAR gigadruk en dus massatoerisme. Daarvoor is Puerto de Santiago, waar wij meestal zitten een goed alternatief, lang niet zo druk, veel kleiner en zeer goed liggend voor uitstapjes met de auto, dit ligt een 25 km noordelijk van bovengenoemde plaatsen (bij Los Gigantes).
     Zie ook ons bestaand en binnenkort verschijnend reisverslag.
     Tenerife kan qua natuur zeker tippen aan Madeira, is zelfs gevarieerder door zijn vulkanen. Met name het noordoosten, Anaga/Mercedesgebergte doet erg veel denken aan Madeira. Tenerife vind ik een absolute aanrader.

     La Palma is ook zeer mooi, ook hier speelt het probleem met een bergrug en blijvend hangende bewolking aan de oostkust. Daarvoor dus absoluut kiezen voor een plaatsje aan de westkust (met mooie zonsondergangen).
     Prachtig en vooral ook rustig eiland, zie ons verslag.

     Gran Canaria heeft eigenlijk, vergeleken met de 2 bovengenoemde eilanden zeer weinig te bieden. Het zuiden is zonzeker maar massatoerisme. Qua natuur is alleen de noordwestkust interessant en een klein gedeelte van het binnenland. Voor de rest dorre boel. Ben er 2 keer geweest maar wil er nóóit meer naar terug.

     Fuerteventura en Lanzarote zijn geen aantrekkelijke bestemmingen qua natuur, het stikt er van de Duitsers, afrader.

     Madeira heb je gezien, dus mooi.

     Azoren, mooi maar zeer eenzijdig qua natuurschoon, absoluut niet op toerisme ingesteld en er is zo goed als niets te doen buiten dat natuurschoon. Bovendien microklimaat, je kan er 4 verschillende weertypes hebben op een dag.
     Altijd kiezen daar voor een plaats aan de zuidkust. Leuk voor een keer gedaan te hebben, maar hoeft voor mij ook geen 2′ keer.
     Zeer dure excursies, auto huren.
     Kijk daarvoor eens op rentalcars.com een zeer goede en goedkope intermediair. Altijd goedkoper dan ter plekke en zelfs ook ter plekke via pc te boeken.

     Het hele Middellandse zee gebied is van half oktober tot half mei niet aan te raden qua weer. Daarnaast is er geen enkel eiland (behalve Corfu en Grieks-Cyprus) wat qua natuur ook maar kan tippen aan de eilanden voornoemd.
     Alleen Corfu is geen winterbestemming qua weer, prima half mei t/m september.

     Grieks-Cyprus, en dan met name (voor het verblijf Pafos of omgeving).
     Hier hebben wij geruime tijd, meer dan een jaar gewoond in de bergen tussen Pafos en Polis, is een werkelijk prachtig eiland en een uitzondering m.b.t. de andere Griekse eilanden qua weer. Temperatuur 21-22 graden,
     Januari/februari/maart kent zeer heftige regenbuien in de bergen, voor de rest is het er zo goed als droog. zeker een aanrader wat ons betreft, ook in het begin van het jaar.
     Natuur is er schitterend met zijn Troodosgebergte, hoogste piek 2600 meter of zoiets.
     Prachtige kloosters te bezichtigen en een en al bergen, dalen en heuvels, niet dor, in dit gedeelte (zeg maar vanaf Limassol zuidwaarts). Absoluut anders dan bv een Madeira. Wij gaan er nog wel eens naar terug om een reisreportage te maken.
     Toen wij er zaten hadden we nog geen digitale camera’s.
     Absolute aanrader.

     Dan hebben voor de winter alleen nog Eilat, zuid Israël over, zonzeker en mooi als je van snorkelen houdt, voor de rest, forget-it.

     Dan heb je de zonzekere en aangename bestemmingen qua natuur en weer wel gehad, wat de winterperiode betreft.

     De Arabische Middellandse zeelanden zou ik maar vergeten in deze tijd, heb ze wel gezien, maar zou er nu niet naar toe gaan.

     Like

 15. prachtige foto’s en super locatie! Sandra kan je mij de gegevens doorsturen zodat we eventueel op dezelfde locatie kunnen huren?Wij zouden in mei willen gaan, de bloemenmaand, we vertrekken vanuit Belgiê, wat raad u ons aan qua tickets en auto?
  grtz,
  Miel

  Like

 16. Bedankt Sandra voor al deze mooie foto’s en reacties, wijzelf vertoeven reeds meer dan 30 jaar op dit prachtig tropisch paradijs Madeira, en nog huidig zijn wij er niet op uitgekeken, het is een van de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld, gewoon een tuin van eden, en mijn persoonlijke ervaring is dat je op weinig plaatsen op zo een kleine met korte verplaatsingen en oppervlakte gans de wereld in je dromen ziet zoals…Bali…schotland…dolemietengebergte…zijn maar enkele voorbeelden en bovenop reis je naar het beste klimaat ter wereld…de eeuwige lente…en alle fruit en tropische plantengroei komt hier voor van onze wereld…bovenop 2000 km levada- natuurwandelingen met wondermooie panoramische uitzichten, dan hebben wij nog niet gesproken over de vriendelijke Madeirense bevolking en hun hun feesten op den buiten die zeker een ervaring rijker zijn, hun espetada ( rundsbrochetten op spies en barbecue en houtvuur ) en gemarineerde hoevekip worden door honderden feestvierders verbruikt…
  De verse vis in alle overvloed en espada is zeker een aanrader en dan bezoek je best eens zone Velha ( oude zone ) en de mercado dos Lavradores ( bloemenmarkt- fruit -groenten en vismarkt en dit in de voormiddag )
  De 2 uren durende bloemenfeestenparade zijn een levend sprookje…begin mei,… het eindejaar en het groots spetterend vuurwerk met soms 12 loeiende cruiseboten komende van over de ganse wereld kijkende met soms meer dan 18000 passagiers op zee is dan de afsluiter om een van de mooiste en indrukwekkenste baaien ter wereld te bewonderen die staan in een overdonderend mooi schouwspel van het mooiste vuurwerk ter wereld en beneden in alle lanen van het gezellige centrum van Funchal is een uitzondelijke mooie verlichting en kerstsfeer 5 weken lang dagelijks waar te nemen met alle dagen de Madeirense folclore en muzikale aangepaste optredens…
  Kort daarna is het al terug carnaval a Rio de Janeiro…

  Madeira is magic
  Madeira is Natuur
  Madeira een drijvende tuin van eden in onze Atlantische oceaan.

  Op amper 3.5 uurtjes vliegen van Brussel en ook een deeltje van ons eigen Europa.

  Donald & Bernadette uit Drongen aan Leie

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Donald & Bernadette,

   Ja, jullie hebben wel gelijk. Samen met La Palma, Tenerife en Cyprus is Madeira wel een van de mooiste Europeese bestemmingen. Gelukkig ben ik getrouwd met een oud-manager uit de reiswereld die zo’n 63 landen uitgebreid bezocht heeft op toeristisch vlak en die dus zo’n beetje alle mooie bestemmingen goed kent. Momenteel zitten we op het Turks gedeelte van Cyprus waar we beiden nog niet waren geweest. Gek als je anderhalf jaar op het Grieks gedeelte gewoond hebt.
   Mijn man was al diverse malen op Madeira geweest, we gaan er zeker nog eens naar terug.
   bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Groeten,
   Ad & Sandra
   Sittard

   Like

 17. Prachtige reportage! ‘k Zou er zo willen naartoe gaan. Kan men daar ’s avonds ook gezellig langs de winkeltjes kuieren op de boulevard of zo?
  Groeten, Martine

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Martine,
   Funchal heeft een brede boulevard met brede wandelmogelijkheden en terrasjes er op, Aan de andere zijde van de boulevard liggen genoeg winkeltjes.
   De grote markthal, Mercado dos Lavradores ligt een honderdtal meter van de boulevard en is ook zeer de moeite waard.

   Groetjes,
   Sandra

   Like

 18. Hallo Sandra, complimenten voor je mooie reisverslag. Wij willen ook in januari gaan en weten nu dat het weer dan blijkbaar heel mooi kan zijn. Je huisje in camacha kan ik niet op internet vinden, zou je dat door willen geven? Alvast bedankt, Lia

  Misschien vind je het leuk om over ons te lezen, wij wonen in frankrijk in de LOT en hebben ons huis te koop staan. http://Www.gagnabet.nl

  Geliked door 1 persoon

 19. Wij zijn rond het jaar 2000 voor het eerst naar Madeira gegaan, en logeerden in Funchal/Lido. Toen bleek al dat 1 week veel te kort is om alle mooie dingen te zien. Inmiddels zijn we er al zeker 8x geweest en vinden het nog steeds een mooi en prettig eiland voor een zeer ontspannen vacantie.
  We hebben genoten van alle mooie foto’s, waarvan wij de meeste plekjes ook bezocht hebben.Steeds ontdekten we weer andere hoekjes van dit zeer exclusieve eiland.
  Als we tijd kunnen vinden, gaan we dit jaar opnieuw.
  Jij hebt een onbekend vetplantje met gele bloemetjes gevonden. Nu wij kennen dit plantje wel en hebben de paars/rose versie al vele jaren in de tuin. Het is elk jaar even spannend of ze door de winter komen, maar naarmate ze ouder worden gaat het steeds beter.Ik meen dat ze hier als ijsbloemetje bekend staan.
  Ik zou zeggen trek volgende keer ook wat tijd (hele dag) uit voor een bezoek aan de botanische tuin.
  En eveneens 1 dag Japans tuin in Monte. Verder nog wandelen langs levada’s.

  Geliked door 1 persoon

  johan en greet visser
  • Hallo lia
   Wij gaan dit jaar met achten broer en zussen en aanhang naar Madeira. Nu zijn wij niet zo’n autorijders zijn er ook andere mogelijkheden zoals bus of hotel shuttlebusjes. Wij willen voornamelijk wandelen.

   Like

   • Hallo Trudy,

    Google maar eens op “Madeira busvervoer” daar vind je alles wat je wil weten, t/m de time-tabels aan toe. Anders kun je bij rentalcars.com al een 9 pers.busje huren voor 687 euro voor een hele week, af de luchthaven. Groetjes, Sandra

    Like

 20. Beste Sandra,
  Uw fotoblog is knap en representatief voor Madeira.
  Ik ben contactpersoon voor Nederland en België voor Madeira-Exclusief.
  Madeira-Exclusief is een associatie van eigenaars van kleine familiale hotels en vakantieverbijven in Madeira midden in de natuur of aan de kust ver van het massatoerisme. De website Madeira-Exclusief komt binnenkort op het net. Aan onze gasten stuur ik af en toe een mail, hierin had ik graag de link naar uw fotoblog vermeld. Is dit toegelaten ? Graag hierover uw bericht.
  Met vriendelijke groeten
  Luc Cant
  België

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Luc,

   Natuurlijk is dat akkoord, Madeira is zonder meer een van de mooiste bestemmingen in Europa. Wij maken deze reportages niet alleen voor ons zelf. Het reizen is al duur genoeg, als je dan ziet wat mensen vaak uitkiezen voor hun (dure) geld rijzen de haren je vaak te berge. Daarom zetten wij alleen de mooiste bestemmingen op onze site. Mijn man is 30 jaar werkzaam geweest in het reiswezen, dus die weet waar die over praat, heeft honderden toeristische bestemmingen in meer dan 60 landen bezocht en heeft (mede) duizenden accommodaties beoordeeld. Helaas vele nog voor het digitale tijdperk, sleept mij mee over de mooiste bestemmingen en wij laten daar dan ook graag een geïnteresseerd publiek in mee delen. Waar wij naar toe gaan zijn altijd bestemmingen die dubbel en dwars hun geld waard zijn en zijn niet geënt op massatoerisme, maar op natuurschoon, rust en een gevarieerdheid aan mogelijkheden.Van een doe-vakantie weet je na 10 jaar nog elke dag terug te halen, van een strandvakantie blijft alleen het strand “hangen”. Prettig weekend en groetjes, Sandra Brennand & partner.

   Like

 21. Madeira is een geweldig eiland met veel bezienswaardigheden!

  Madeira Bezienswaardigheden

  Geliked door 1 persoon

 22. Pingback: Blogs voor school! | Toeristische Tips

 23. Wat een mooi reisverslag, met schitterende foto’s. Wij gaan 9 september voor een week en krijgen er door dit verslag nog meer zin in.

  corine

  Geliked door 1 persoon

  Corine Damiaans
 24. WAT een PRACHTIG (foto-)verslag van jullie reis naar het zeer mooie Madeira!! Wij zijn eind februari-begin maart ook naar Madeira geweest, gedurende 2 weken, en ik heb heel erg kunnen nagenieten van die uitstap aan de hand van jouw verslag (naast al die mooie foto ’s die ik zelf gemaakt heb, ook nog eens). BEDANKT voor het delen van jullie ervaringen en foto ‘s!! Marijke.

  Geliked door 1 persoon

  Marijke Bossink
 25. Hoi Sandra,
  Het zijn weer mooie foto’s en lekker naar de zon geweest !
  Die grote gele kwikstaart is volgens mij een ondersoort die alleen op Madeira voorkomt…
  Groetjes Tim

  Like

 26. Hoi Sandra,

  Ik ben even door je prachtige opname gelopen, stuk voor stuk mooi opnames van het prachtige Madeira. Super landschap opnames en ook de vogels mogen er zijn.

  Vriendelijke groet Peter

  Like

 27. Wat een aantrekkelijk reisverslag, ik voelde de zon. Mooi, Sandra

  Geliked door 1 persoon

 28. Wat een verslag!
  En wat een mooi eiland… LOVE IT!!!

  Like

 29. Hoi Sandra,
  Prachtig verslag met mooie foto’s van een bijzonder eiland!
  Groet,
  Jo Daemen

  Like

 30. Prachtige belevenis en weer geweldige foto’s Sandra. Je hebt er weer een boeiend verslag van gemaakt!

  Geliked door 1 persoon

 31. Terwijl het hier buiten nog sneeuwt geniet ik van je knappe foto’s van wondermooi Madeira.Wat zul je het koud gehad hebben bij thuiskomst.

  Like

 32. Een mooie reis verslag met prachtige foto’s.
  Het lijk mijn de moeite waard om ook eens bezoek te gaan brengen aan Madeira.

  groetjes Tonnie

  Like

 33. Super mooie omgeving en mooie foto’s van het eiland.Je hebt naar harte lust gefotografeerd leuk!

  Like

 34. ik ben er even snel doorheen gegaan maar wat is het mooi op Madeira.
  Ik zou er graag zelfs eens gaan kijken, wie weet en er is ook nog zoveel moois te zien op deze wereld.
  vanavond zal ik er nog eens rustig door je verslag bladeren.
  Wat mij al wel duidelijk is dat je er genoten hebt.
  gr
  jan voskuil

  Like

 35. een adembenemend mooi landschap en prachtige foto’s!

  Like

 36. Pingback: Vakantie op Madeira « Welkom op Sandra's FOTOblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.

%d bloggers liken dit: