LA PALMA, foto-reisverslag 14 mrt. – 21 mrt.   28 comments

Vrijdag 14 maart        La Isla Bonita.

LA PALMA,  een van de Canarische eilanden, wandel-, fiets- en (mountainbikers)paradijs. Minder bekend bij veel Nederlanders, maar een van de mooiste van De Islas Canarias. Groen als de Azoren, ruig gelijk Madeira en vulkanisch gelijk Tenerife. (Denk erom; geen zandstranden, links en rechts donker gekleurde fijnlavazand-stranden Het eiland telt maar liefst 1000 uitgezette wandelpaden, van gemakkelijk tot zeer moeilijk begaanbaar, Wij kwamen 80-plussers tegen op de wandelpaden, vele Nordic-walkers, geen kilometer is er vlak ! Een prachtig eiland met vele, vele mogelijkheden. Niet overbevolkt, integendeel, overal straalde de rust om je heen, bloemenpracht alom.

Dus inderdaad, niet voor niets noemt men het La Isla Bonita, en dat was het. Daar was ik al meteen na de landing achter, toen we met een prima huurauto via het zuiden naar onze plaats van bestemming en dan met mijn man als gids, die is hier al vaker geweest. Aangekomen bij onze geboekte bungalow  “Casa Fatima” (geen park) in Las Manchas (El Paso) waren we blij verrast door het mooie uitzicht en de rustige ligging ervan, 680 meter hoog gelegen, alleen één bungalow naast ons, en de vulkanen en zee naast en voor de deur.

casa Fatima, Las Manchas

Het weer was prima, rond de 20 graden. Ik maakte meteen wat foto’s van het uitzicht … Een uitzicht op zee, vulkanen en kraters waar we nog overal dichtbij gaan komen, op de achtergrond Roque de los Muchachos, met zijn 2426 meter het hoogste punt op het eiland.

LaPalma, dag 1 en 2 025

Voor ons hebben we dus  zicht op de Atlantische oceaan, waar een lichte nevel de horizon vervaagt.

LaPalma, dag 1 en 2 016

Meteen naast het huis heeft een enorme lavarivier gestroomd. Hij stamt uit 1949 en is nog steeds maar amper begroeid. Er staat een soort van kapelletje op met een beeld van “Virgine Fatima”, (omdat de lavastroom hier, vlak vóór het dorp stopte),  waarnaar onze Bungalow is vernoemd.

LaPalma, dag 1 en 2 040

Van binnen ziet het huis er fleurig en kleurig uit, het heeft 2 slaapkamers, 2 badkamers, een grote keuken en een behoorlijke woonkamer.

LaPalma, dag 1 en 2

Het is al wat later in de middag inmiddels en na de koffie gaan we dan ook zorgen voor wat proviand. Siësta is wat dat betreft wel lastig. Het is even zoeken naar een supermarkt die open is. Maar we vonden er eentje en kochten allerlei lekkere dingetjes.  Terug bij Casa Fatima kunnen we nog lekker genieten van een hapje en een drankje tot de zon ondergaat in zee met gezelschap van een flink groepje zingende kanaries.

LaPalma, dag 1 en 2 026

We waren inmiddels behoorlijk slaperig  na een lange (slapeloze) nacht en dag. Het beste medicijn daarvoor is dus vroeg naar bed, en morgen fris weer op.

Zaterdag 15 maart      Roque de los Muchachos.

Na flink wat uurtjes geslapen te hebben zijn we vroeg wakker. Een lekker ontbijtje kan er wel in en daarna stappen we in de auto om via de hoofdstad Santa Cruz de La Palma de vulkanische bergen in te rijden.

LaPalma, dag 1 en 2 047

Santa Cruz is maar een kleine stad aan de Oostkust. Het hele eiland is maar dun bevolkt met ongeveer 85.000 inwoners. Ik vind dat wel prettig … lekker rustig overal.

Vlak naast de stad ligt ook een hoge krater, La Conception, waar je op kunt, van afstand te zien op de volgende foto. Hier gaan we later nog op.

LaPalma, dag 1 en 2 048

We zoeken de juiste afslag en middels de vele haarspeldbochten stijgen we snel en belanden in de naaldbossen op een lava ondergrond. Het lijkt hier vooralsnog sprekend op Tenerife. Het ruikt lekker en het is mooi om hier te rijden.

LaPalma, dag 1 en 2 054

LaPalma, dag 1 en 2 055

Op een gegeven moment rijden we zo hoog dat we boven de wolken uitkijken. In de verte zien we de  besneeuwde Teide liggen (3715 meter), de hoogste vulkaan op Tenerife, het hoogste punt ook van heel Spanje.

LaPalma, dag 1 en 2 057

Dat moet duidelijker kunnen, een beetje inzoomen doet wonderen.

LaPalma, dag 1 en 2 058

De weg slingert maar door en langzamerhand wordt de bebossing steeds minder. We hebben bijna de boomgrens bereikt.

LaPalma, dag 1 en 2 062

Dat uitkijken over de wolken blijf ik mooi vinden ….

LaPalma, dag 1 en 2 064

Dan zijn we zo hoog dat alles anders wordt. Geen begroeiing meer, allerlei kleuren gesteente en een bewegende berg. Niet voelbaar maar wel zichtbaar.

Regelmatig zag en hoorde je een soort van plofje en vervolgens rolden er kleine en grote stenen naar beneden. In de verte zie je een paar flinke brokken op de weg liggen. Uiteraard ruimen we die nog even op….

LaPalma, dag 1 en 2 070

En … wat we in Nederland niet hadden deze winter, SNEEUW. Hier en daar zijn er nog besneeuwde plekjes langs de weg.

LaPalma, dag 1 en 2 071

De kleuren veranderen steeds … Dat komt allemaal uit onze aardbodem.

LaPalma, dag 1 en 2 072

Een stukje verder staan een aantal auto’s geparkeerd langs de weg. Wat is er te zien? Een kleine wandeling brengt ons naar de rand van de Caldera de Taburiëntes. een van de grootste vulkaankraters van Europa.  Een prachtig spel van schaduwen, wolken en vergezichten openbaart zich voor ons.

LaPalma, dag 1 en 2 081

LaPalma, dag 1 en 2 082

LaPalma, dag 1 en 2 083

Ingezoomd op bepaalde rotsen zie je die mooie kleuren weer opdoemen.

LaPalma, dag 1 en 2 086

LaPalma, dag 1 en 2 087

Tsja en dan die wolken. Over de kam van het gebergte in het midden van het eiland … Als een tsunami golven en krullen ze zich over de rotsen. Dit blijkt een fenomeen op La Palma, waarover later meer.

LaPalma, dag 1 en 2 102

Dit is al heel erg genieten maar de echte uitzichtpunten moeten nog komen. Onderweg daar naartoe maak ik nog wat foto’s van vreemde rotsen en dergelijke.

LaPalma, dag 1 en 2 109

LaPalma, dag 1 en 2 117

LaPalma, dag 1 en 2 120

LaPalma, dag 1 en 2 121

LaPalma, dag 1 en 2 122

Dan bereiken we de parkeerplaats van Roque de los Muchachos in het gebied van de wereldberoemde telescopen die hier geplaatst zijn.

LaPalma, dag 1 en 2 130

Op deze parkeerplaats is een slimme raaf aanwezig. Een plek met toeristen gaat vaak gepaard met etenswaren en deze raaf maakt daar handig gebruik van. Hij gooit  zijn charmes in de strijd en scharrelt zo zijn dagelijkse kostje bij elkaar.

LaPalma, dag 1 en 2 126

Ach, het is maar een huurauto …. Uhumm.

LaPalma, dag 1 en 2 135-001

Nooit gedacht zo dicht bij een Raaf te kunnen komen, zo dicht dat ik zelfs op de macrostand een foto kan maken.

We zijn hier op het hoogste punt van het eiland, 2426 meter hoog, en beginnen een kleine maar vermoeiende wandeling.

LaPalma, dag 1 en 2 139

Hé, daar is Tenerife weer een beetje te zien in de verte. En een beetje rechts van het midden zie je ons wandelpad.

LaPalma, dag 1 en 2 146

We zien eigenlijk dezelfde rotsen als bij ons eerdere stopje maar dan toch weer een beetje anders. De halve wereld is bang dat dit eiland hier doormidden splijt en in zee valt, met name Amerika zou dan golven van 40 meter hoog te verwerken krijgen, La Palma heeft, gerelateerd aan zijn beperkte oppervlakte van 705 km, de (relatief) hoogste vulkaan ter wereld.

LaPalma, dag 1 en 2 150

LaPalma, dag 1 en 2 152

LaPalma, dag 1 en 2 159

De wandeling is maar kort naar het uitzichtpunt, maar behoorlijk slecht begaanbaar en stijl.

LaPalma, dag 1 en 2 162

Die tsunamiwolk blijft fascineren…… Wauw

LaPalma, dag 1 en 2 141

Ook de kleinigheidjes gaan niet aan mijn aandacht voorbij. Bij bijna elke stap die je zet hoor je iets ritselen … Er zijn behoorlijk veel Canarische hagedissen hier en dit vrouwtje laat zich gewillig op de foto zetten.

LaPalma, dag 1 en 2 170

Het volgende uitzichtpunt waar je naar toe kunt lopen laten wij aan ons voorbij gaan (lijkt wel de Chinese muur haha). Of het aan de hoogte ligt? Ik weet het niet, maar we zijn behoorlijk buiten adem.

LaPalma, dag 1 en 2 173

Nog eenmaal in de rondte met de camera en dan gaan we er vandoor.

LaPalma, dag 1 en 2 171

LaPalma, dag 1 en 2 172

Terug omhoog over het steile stenen pad.

LaPalma, dag 1 en 2 181

De rit naar onze bungalow is in kilometers niet ver, maar door de ontelbaar vele haarspeldbochten toch nog een rit van zo’n 2 uur.

Onderweg stoppen we nog af en toe om wat omgevingsfoto’s te maken, eigenlijk heeft iedereen hier een mooi uitzicht, waar die zijn huis ook maar gebouwd heeft.

LaPalma, dag 1 en 2 189

LaPalma, dag 1 en 2 190

LaPalma, dag 1 en 2 193

We moeten in een enorme kloof afdalen en aan de andere kant weer omhoog. De enige manier om in Los Llanos te komen. Die kloof is ook onderdeel van de krater, waar die gebroken is en doorloopt tot aan zee. Als we weer omhoog rijden hebben we een mooi uitzicht over Los Llanos en ……… die wolk.

LaPalma, dag 1 en 2 198

En een foto van de westelijke kustlijn.

LaPalma, dag 1 en 2 199

Als ik me omdraai sta ik opeens oog in oog met een Canarische torenvalk. Daar heb ik er al tientallen van zien vliegen. Ik schrik zo van deze plotselinge ontmoeting dat ik geen zuivere foto schiet … Maar een herkansing krijg ik niet want het beest vliegt uiteraard meteen weg.

LaPalma, dag 1 en 2 211

Als we bij ons huis zijn aangekomen kunnen we nog lekker op ons terras genieten van de zon en een Ron Miel (rum met honing), ons favoriete Canarische drankje. Voor onze ogen zwelgt de zee de zon op….

LaPalma, dag 7 081

Zondag 16 maart    Vulkanenroute.

We zijn weer vroeg wakker en als we de deuren openen zien we wederom een stralend blauwe lucht. En DAT is de reden dat u persé voor een vakantie aan de westkust moet kiezen. Die grote wolk komt van achter ons, (de oostkust) is er dagelijks, blijft hangen boven die bergkam (en lost dan langzaam op) en komt via die oostkust, waar die andere grote vakantieplaatsen liggen, Santa Cruz en Los Cancajos, die derhalve beduidend minder goed weer hebben. Bovendien “zinkt” aan de westkust de zon in zee, dus ook die mooie zonsondergangen hier mist u aan de oostkust !!!

LaPalma, dag 3 001

Vandaag gaan we een stukje van de vulkaanroute bekijken. De route is voor het grootste gedeelte een wandelroute van maar liefst 19 kilometer. Tijdens deze wandeling loop je over en langs talloze vulkanen van allerhande leeftijden.

We ontdekken een veel kortere weg naar El Paso (via Tamanca) waar ook nog eens geen verkeer op zit. Dat maakt het makkelijker om af en toe eens te stoppen voor een foto.

LaPalma, dag 3 002

Na een aantal bochten is er weer die indrukwekkende wolkenpartij … Dagelijkse kost die niet verveelt.

LaPalma, dag 3 004

Juist aan de rechterkant van die wolk (ben benieuwd of we daar nog mee te maken krijgen..) begint de vulkaanroute.

Van El Paso rijden we richting Santa Cruz, en na een paar kilometer moeten we rechtsaf de bergen in. Er zijn maar een paar haarspeldbochten voor nodig om in de mist te belanden. Maar eenmaal boven (El Pilar) blijkt het allemaal niet nodig om bezorgd te zijn … We zitten precies op het randje van die wolk.

LaPalma, dag 3 011

Overal zwarte gravel, zo ver als je kijken kunt.

LaPalma, dag 3 014

We gaan een eindje wandelen want daarvoor zijn we immers hierheen gekomen.

LaPalma, dag 3 015

LaPalma, dag 3 017

Dan komt er opeens weer zo’n gretige raaf….. HONGER….!!!

LaPalma, dag 3 018

Ook deze is duidelijk gewend aan mensen en laat ons meteen duidelijk merken wat hij van ons verlangt …..ETEN ….!!!!!!

LaPalma, dag 3 020

Tja jong, je zult moeten wachten tot we bij de auto terug zijn.

Na nog wat rondkijken wandelen we terug…..

LaPalma, dag 3 022

Bij de auto aangekomen blijkt dat die Raaf heel goed Nederlands, -)  kon verstaan want hij kwam meteen opdagen. Eerst gaat hij nog aan een sigarettenpeuk pulken. Terwijl mijn man een broodje uit de auto gaat pakken wordt duidelijk hoe nieuwsgierig zo’n beest is. Steeds dichterbij gaat hij kijken wat mijn man doet. Eten kan hij … en als zijn maag vol is, verzamelt hij alles in zijn snavel tot er niks meer bij kan.

Van dit alles heb ik een filmpje gemaakt.

Tenslotte vliegt hij met volle bek weg en kunnen wij ook weer een eindje verder rijden. Nog een stukje hoger naar een andere vulkanische uitkijkpost.

Vanaf hier kunnen we Los Llanos zien en de omliggende dorpjes … best een leuk uitzicht.

LaPalma, dag 3 028

LaPalma, dag 3 042

LaPalma, dag 3 039

Die 19 kilometer gaan we niet lopen, je moet tenslotte ook weer terug als je hier een auto hebt staan. De meeste mensen die de hele route willen lopen nemen dan ook een taxi en laten zich aan het eind van de route weer ophalen (groepstaxi’s, 7 euro per persoon !)

LaPalma, dag 3 040

De plek waar we nu staan is ook favoriet bij sterrenkijkers, je kunt immers de Melkweg zien bij een heldere nacht. Er is hier dan ook allerlei info over sterren.

LaPalma, dag 3 034

LaPalma, dag 3 037

Je moet dan wel het lef hebben  al die haarspeldbochten in een heel erg donker bos te rijden om hier te komen in de nacht.

We hebben alles wel zo’n beetje in ons opgenomen alhier en rijden verder …. Een weg die naar beneden slingert richting Santa Cruz, dus naar de oostkant van het eiland.

Meteen belanden we in de mist … Waar net twee mensen uit te voorschijn kwamen. Dit leverde een alleraardigst plaatje op naar mijn mening.

LaPalma, dag 3 043

De afdaling voert vervolgens door heel veel bos en er is verder niks te fotograferen. Als we dan bijna beneden zijn blijkt dat aan deze kant van het eiland de zon nergens te zien is. Overal bewolking. Dan is zo’n vrolijk gekleurd dorpje toch een eyecatcher. In Nederland zou dit niet mogelijk zijn met onze welstandscommissies.

LaPalma, dag 3 045

We rijden het dorpje voorbij en gaan naar de vulkaankrater die we gisteren zagen liggen vlakbij Santa Cruz.

Nog een fotootje van onderweg.

LaPalma, dag 3 046

De krater heet La Conception en als we op de kraterrand staan zien we dat er precies in de kom een nieuwbouwdorpje gebouwd is. Hopelijk roert deze vulkaan zich niet meer in de toekomst.

LaPalma, dag 3 055

Vanaf hier kun je goed om je heen kijken … (Let op die diepte !)

LaPalma, dag 3 057

LaPalma, dag 3 049

LaPalma, dag 3 050

Op deze plek zie ik ook weer zo’n schattig “Kleine Zwartkopje” waarvan ik er in Andalusië zo veel zag.

LaPalma, dag 3 047

LaPalma, dag 3 053

Maar behoorlijk wat Canarische Bonte Zandoogjes zijn er hier op de vele bloeiende bloemen. Qua kleur zijn ze heel anders dan de onze.

LaPalma, dag 3 072

Ze zijn echter niet echt goed benaderbaar, dus het moet een beetje ver af wat foto’s nemen betreft.

LaPalma, dag 3 079

Nog één blik op Santa Cruz en dan lopen we een stukje naar beneden, waar onze auto staat.

LaPalma, dag 3 066

We rijden nog even naar de haven waar een cruiseschip ligt van TUI.

LaPalma, dag 3 082

Dan moeten we door een tunnel die dwars door de krater gaat waar we zojuist op bovenop stonden.

LaPalma, dag 3 087

We rijden zuidwaarts en komen langs wat dorpen die louter bestaan uit appartementen voor toeristen. Bijvoorbeeld Los Cancajos, waar we even stoppen om de lavarotsen te bekijken.

LaPalma, dag 3 091

LaPalma, dag 3 096

Er zitten hier giga veel krabben, maar die willen niet op de foto. Zijwaarts rennen ze weg of kruipen tussen de stenen als ik ook maar 1 beweging maak. Van veraf lukt het om een paar foto’s te maken maar ze zijn lang niet zo mooi als die op Tenerife maakte.

LaPalma, dag 3 107

We rijden door naar de zuidpunt van het eiland, naar Los Canarios. Hier zijn er ook weer vulkanen te bezichtigen maar die laten we voor een andere dag. Op zich is dit wel een leuk dorpje. We zien meerdere barretjes en restaurantjes als we er doorheen rijden.

LaPalma, dag 3 118

Er is hier ook een route naar zee, een paar kilometertjes naar beneden en aan de andere kant van de zuidpunt weer omhoog. Vandaag bekijken we die omgeving van bovenaf. Er liggen veel bananenplantages op de lava.

LaPalma, dag 3 121

LaPalma, dag 3 123

Las Manchas is niet ver meer en vlak bij onze bungalow ligt een bar- cafetaria (Americano) waar we besluiten te gaan eten. De lokale bevolking eet hier graag want elke keer als we hier langs komen is het druk. Ik neem een hamburger en mijn man een lokale snack, Papa Loca !

Terug bij het huis kunnen we nog net de zonsondergang zien met kanariegezang en een drankje.

LaPalma, dag 3 128

Maandag 17 maart    Nationaal Park Caldera de Taburiënte.

Vandaag willen we eigenlijk naar La Cumbrecita, Een mooie berg op 1287 meter hoogte gelegen.

LaPalma, dag 4 004

Maar op weg hier naartoe treffen we een wachtershuisje,de opzichters van dit beschermde natuurgebied vertellen ons dat we een ticket nodig hebben om met de auto naar boven te gaan. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal parkeerplaatsen en die moet je reserveren. Dat wisten we niet en dus keren we en rijden terug naar het bezoekerscentrum om daar dan maar voor de volgende dag een parkeerplaats (gratis) te boeken.

Het is een interessant bezoekerscentrum waar je van alles kunt zien over het gesteente, flora en fauna en jaja … Wolken.

LaPalma, dag 4 011

Die kennen we al.

Nu moeten we een andere bestemming kiezen en dat wordt  Caldera de Taburiënte, de binnenkant. Die hele grote krater, waar we zaterdag nog over de rand gelopen hadden, kun je namelijk ook bewandelen op begane grond.

Om in de krater te komen moeten we eerst naar Los Llanos om vandaar te rijden naar Los Barros. Daar ga je via een smalle weg met veel haarspeldbochten naar beneden.

LaPalma, dag 4 016

Onderweg maak ik natuurlijk al de nodige foto’s.

LaPalma, dag 4 018

LaPalma, dag 4 023

LaPalma, dag 4 025

Beneden zien we de rivierbedding zonder water. Daar zullen we parkeren en aan de wandel gaan.

LaPalma, dag 4 026

Beneden aangekomen treffen we een Duits koppel die vertellen dat aan het eind van de route een waterval (Cascada) te zien is en dat zij daar naartoe gaan lopen. We besluiten een stukje mee te gaan, lopend door de (droge) rivierbedding.

LaPalma, dag 4 029

LaPalma, dag 4 037

Al snel raak ik achterop want er  flitsen overal hagedissen weg … En er fladdert allerlei grut om me heen.

LaPalma, dag 4 034

Ik maak de ene naar de andere foto, zoooo mooi is het hier. Met het gevolg dat ik nu weer heel lastig kan kiezen wat ik hier zal plaatsen. Ach, als het verveelt dan scrollen jullie maar wat sneller door.

LaPalma, dag 4 039

LaPalma, dag 4 056

Een fragment van over elkaar geschoven aardplaten.

LaPalma, dag 4 054

Na een tijdje komt er hier en daar water uit de bodem en ontstaat er toch een smal riviertje dat we steeds weer opnieuw moeten oversteken om verder te kunnen.

LaPalma, dag 4 058

In de kloof zijn er ook zeer veel van die Canarische Torenvalkjes, ik zag zelfs een koppeltje paren. Maar meestal zag ik ze vliegen … 🙂

LaPalma, dag 4 062

Over het algemeen is het hier goed lopen, niet al te moeilijk als je goede schoenen aan hebt. Maar af en toe wordt het toch wel een beetje lastig. Dan moet je een beetje klauteren klimmen.

LaPalma, dag 4 082

En toen stuitten we op een plekje waar het niet meer mogelijk was om de rivierbedding te volgen. Noodgedwongen moeten we een pad nemen dat een aantal meters hoger tegen de bergwand loopt.

LaPalma, dag 4 089

LaPalma, dag 4 090

LaPalma, dag 4 095

Een klein eindje verder dalen we toch weer af naar de rivier en zien in de verte een brug liggen. Volgens de kaart van de Duitsers is het nog minstens een uur naar de watervallen.

LaPalma, dag 4 100

Bij de brug blijk dat we weer een pad moesten nemen en dat is niet zo gemakkelijk. Het is heel stijl.

LaPalma, dag 4 101

Ondertussen beginnen mijn man en ik toch wel een beetje af te zien. Het is behoorlijk warm en wandelaars die al op de terugweg zijn vertellen ons dat het nog een heel eind te gaan is naar die Cascada. Maar mooi is het wel hier …. We moeten weer omlaag naar de rivier.

LaPalma, dag 4 104

Aan de andere kant van de rivier gaan we meteen weer omhoog, het wordt wat “bossigger”.

LaPalma, dag 4 105

Inmiddels zijn we al 3 uur onderweg en het eind is nog lang niet in zicht. De wandeling blijkt 7,5 kilometer lang te zijn en dan moet je ook dat hele eind nog terug natuurlijk. De moed beginnen we een beetje te verliezen. Het is immers ook al drie uur en het zou een risico worden of we nog voor donker terug zouden zijn bij de auto.

Alle vier zijn we toe aan een kleine pauze en dan vinden we een prima schaduwrijk plekje onder een boom waar een aantal zetels in de vorm van rotsblokken voor ons klaar staan met het volgende doorkijkje.

LaPalma, dag 4 106

Mijn man en ik besluiten om terug te gaan. De andere twee wilden toch die waterval persé zien en gingen verder.

Wij twee dalen weer af naar de rivierbedding. Eigenlijk hebben we geen zin om weer die steile paadjes weer te nemen en daarom lopen we door de bedding. We zullen wel zien of op de terugweg die obstakels niet gemakkelijker te nemen zijn.

LaPalma, dag 4 108

Het grappige is dat als je naar rechts kijkt zoals hierboven. Je de rotsen scheef naar rechts staan.

Kijk je naar links, dan hellen ze naar links over. En toch staan alle rotsen naar dezelfde kant.

LaPalma, dag 4 107

We lopen nu tegen de zon in en dat geeft dan weer een andere indruk.

LaPalma, dag 4 110

LaPalma, dag 4 112

Sommige stukken zijn heel goed begaanbaar.

LaPalma, dag 4 113

En andere stukken waren een beetje lastiger.

LaPalma, dag 4 116

Voor ons gevoel gaat het sneller dan de heenweg. Als we omhoog kijken torenen de bergen en rotsen hoog boven ons uit. Vanaf hier lijkt het niet meer op een krater.

LaPalma, dag 4 119

LaPalma, dag 4 120

Aan de wandeling komt bijna een eind.

LaPalma, dag 4 097

LaPalma, dag 4 075

We zijn behoorlijk blij als we lekker kunnen zitten in de auto en moe maar voldaan rijden we rustig terug naar Las Manchas waar we zoals we verwachten worden verwelkomd door de kanaries en de ondergaande zon.

LaPalma, dag 4 124

LaPalma, dag 4 125

Dinsdag 18 maart     La Cumbricita

Toegang tot de parkeerplaats van La Cumbrecita hebben we van half 1 tot 4 uur  en daarom heb ik de hele ochtend de tijd om een wandeling te maken in de directe omgeving. Er zijn hier insecten genoeg. Sprinkhanen met een blauwe kleur …

LaPalma, dag 5 006-001

En hele grote donkerrode sluipvliegen. Een endemische soort van de Canarische eilanden.

LaPalma, dag 3

Ondanks de spierpijn die ik overgehouden heb van gisteren ben ik toch een heel eind van huis gedwaald. Van de twee rode huisjes in het midden is de rechter het onze.

LaPalma, dag 5 033

Ik tref nog een voor mij onbekende bij … Het blijkt volgens observado.org (waarneming.nl voor het buitenland) ook nog eens een zeldzame te zijn.

LaPalma, dag 5

Zoals dat zo vaak gaat met mijn insectenhobby, vliegt ook nu de tijd en moet ik me opeens nog gaan haasten ook omdat we nu eenmaal die parkeerplaats gereserveerd hebben.

We eten een boterhammetje en gaan op weg naar La Cumbrecita. Het ligt meteen achter El Paso en is maar een kwartiertje rijden. Bij het wachthuisje laten we ons ticket zien en mogen meteen doorrijden. Een kwartiertje later komen we boven aan op de parkeerplaats en kunnen meteen genieten van mooie uitzichten.

LaPalma, dag 5 049

Een infobord laat ons zien hoe alle pieken heten die we voor ons zien. Ook Roque de Los Muchachos waar we zaterdag waren, staat er op.

LaPalma, dag 5 047

En zo ziet het echte beeld eruit …

LaPalma, dag 5 046

De wandelroute alhier is niet zo groot en we hebben ruim voldoende tijd voor we weer naar beneden moeten. Ook hier is het weer heel mooi, hoewel de wandeling grotendeels door bos gaat, kun je toch voortdurend tussen de bomen door naar indrukwekkende rotspartijen kijken.

LaPalma, dag 5 052

LaPalma, dag 5 053

Bomen hebben het af en toe lastig met wortelen, maar ze hebben  zich goed aan de omstandigheden aangepast.

LaPalma, dag 5 056

Een kiekje van waar we zaterdag overheen gereden hebben….

LaPalma, dag 5 062

We bereiken het uitzichtpunt “Lomo de Las Chozas, helaas staan er flink veel bomen voor onze neus zodat juist hier niet erg veel te zien is.

LaPalma, dag 5 065

Er loopt nog een klein paadje een stukje naar beneden en daar kun je net iets meer van je af kijken.

LaPalma, dag 5 069

LaPalma, dag 5 067

Helemaal beneden in die kloof liepen we gisteren nog omhoog te kijken.

LaPalma, dag 5 073

LaPalma, dag 5 074

We gaan verder met onze wandeling. Het paadje wordt smal en daalt een beetje af. Gelukkig is het hier allemaal heel makkelijk te belopen.

LaPalma, dag 5 076

De volgende foto is wel grappig. Aan de boomtoppen kun je zien hoe schuin die bergwand is.

LaPalma, dag 5 078

LaPalma, dag 5 086

De boom die je hierboven ziet is een beetje vreemd gegroeid. Vanaf de brug gezien is het nog gekker.

LaPalma, dag 5 088

De schors van de boom is best de moeite waard voor een close-up foto.

LaPalma, dag 5 089

Nog een eindje klimmen terug naar de parking is minder geleidelijk dan naar beneden. Maar dan zijn we er en maak ik daar nog wat foto’s.

LaPalma, dag 5 105

LaPalma, dag 5 106

Lekker op tijd voor een keertje keren we terug naar huis en ga ik lekker liggen luieren op het terras.

Natuurlijk met de camera paraat naast me op tafel. Op een gegeven moment zie ik voor me op het muurtje eindelijk eens een mannetje Canarische hagedis. Tot nu toe had ik alleen maar vrouwtjes op de foto. Hij blijkt een prachtig fotomodel te zijn.

LaPalma, dag 5 108

En ook de Kanaries zijn weer van de partij.

LaPalma, dag 5 115

We hebben het echt getroffen met deze bungalow.

Woensdag 19 maart     Een heel rondje.

Het noorden van La Palma hebben we nog niet gezien en dat staat voor vandaag op het programma. Met de wetenschap te maken te krijgen met vele slingerende kilometers, gaan we al vroeg op pad. We moeten weer door die enorme kloof en aan de andere kant ervan stoppen we eventjes voor foto’s. Helaas heb ik te maken met de zon die tijdens de hele noordroute een spelbreker blijft.

We zien de kloof met daarbovenop bananenplantages en een stofje dat opeens in mijn lens zit.

LaPalma, dag 6 002

LaPalma, dag 6 003

Eerst rijden we nog op bekend gebied maar dan komen we zo noordelijk dat alles weer nieuw is.

LaPalma, dag 6 008

LaPalma, dag 6 012

Hoe noordelijker hoe meer kloven er zijn. Ze zijn allemaal zo begroeid dat je er niet veel van kunt zien … Daarvoor zijn er wel talloze wandelroutes uitgezet.

LaPalma, dag 6 015

LaPalma, dag 6 021

We rijden langs een aantal grotwoningen, oftewel ruïnes in de rotsen. Hier zie ik voor het eerst andere cactussen dan overal waar we tot nu toe geweest zijn.

LaPalma, dag 6 024

Op deze plek krijg ik mijn eerste Canarische Blauwtje voor de lens.

LaPalma, dag 6 027

De rotsen hier zijn roodbruin … Het is hier toch anders in het noorden.

LaPalma, dag 6 031

LaPalma, dag 6 032

LaPalma, dag 6 033

LaPalma, dag 6 034

LaPalma, dag 6 038

Het is allemaal wel mooi om er te rijden, maar toch maakt het niet zo’n indruk als de andere gebieden die we bezochten. Wellicht dat wandelaars dit anders zullen ervaren.

LaPalma, dag 6 047

LaPalma, dag 6 053

Er zijn vele grote kloven die uitlopen tot in zee in het hele noorden maar je zult wandelroutes moeten doen om er echt iets van te zien. Met de auto rijdt je langs zo’n dichte begroeiing dat je er niet doorheen kunt kijken. Het is zoals reeds gezegd dan ook een heel geschikt eiland voor wandelaars, verdwalen is bijna niet mogelijk met de vele bordjes en routes die dit eiland rijk is.

We naderen het noord-oosten en gaan koffie drinken in Barlovento. Doen nog een paar inkopen bij de supermarkt en rijden dan van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden. Naar Los Canarios waar we eerder de kust van bovenaf aanschouwd hebben.

Deze keer gaan we wel naar beneden en rijden in een onwaarschijnlijk landschap van lava, dit komt omdat deze zuidpunt van La Palma het jongst aangegroeid stuk land is (dit door opgestuwd land van de schuivende  onderwatervulkanen) , het lijkt hier sprekend op delen van Big Island (Hawaiï).

LaPalma, dag 6 058

LaPalma, dag 6 061

LaPalma, dag 6 065

Zwarte lava en gele bloemen, een vreemd contrast.

LaPalma, dag 6 066

En dan bereiken we de bananenplantages, een paar kilometer rijden tussen de muren en doeken die elke plantage omringt.

LaPalma, dag 6 078

LaPalma, dag 6 071

Een mooie kustlijn hebben ze hier, eigenlijk best jammer dat zoiets een bedrijventerrein is (bij wijze van spreken)

LaPalma, dag 6 076

We rijden terug naar boven en gaan dan de vulkaan San Antonio bezoeken. Hier blijkt dat we entree moeten betalen (5 euro). Dat was tot nu toe nog helemaal nergens het geval.

Maar eerst krijg ik op de parkeerplaats nog de gelegenheid om een aantal Alpenkraaien op de foto te zetten. De hele week al zag ik ze massaal. Ze houden niet van camera’s want ze gaan meteen een eind verderop zitten. Maar met flink wat inzoomen zijn ze toch nog herkenbaar in beeld.

LaPalma, dag 61

Zo, tijd voor een wandeling. Deze perfect gevormde krater kun je via een pad over het randje bewandelen. Hij is mooi rond en heel diep van binnen.

LaPalma, dag 6 121

LaPalma, dag 6 130

LaPalma, dag 6 114

Om even aan te geven hoe diep de kraterkom is, de bomen daar beneden zijn gewoon grote bomen van een meter of  8 – 10 hoog.

LaPalma, dag 6 110

Je kunt lopen tot het uitkijkpunt rechtsboven op de foto.

LaPalma, dag 6 108

Vanaf dat uitkijkpunt kun je naar de kust kijken waar we een uurtje geleden nog reden en waar nog meerdere kleine kraters te zien zijn.

LaPalma, dag 6 116

Een close-up van de lava is ook de moeite waard. Ook hier weer vele kleurtjes door elkaar.

LaPalma, dag 6 126

Tijdens de wandeling terug naar het infocentrum landt er weer zo’n hongerige Raaf voor ons op de kraterrand. Deze heeft pech want we hebben niks eetbaars bij ons.

LaPalma, dag 6 134

Een lange dag was het waar we de nodige kilometers gemaakt hebben. Als we straks bij ons huis zijn hebben we letterlijk het hele eiland rondgereden vandaag. Overigens, Er zijn maar een paar snelwegen op dit eiland (eigenlijk meer doorgaande wegen, echt snel zijn ze niet, maar meer zijn er ook niet nodig).

Onderweg naar huis maak ik nog een foto van deze rotswand waar we al meerdere keren langsreden, en die elke keer in het oog springt.

LaPalma, dag 6 137

We gaan eten in El Paso en besluiten met een heerlijk toetje. Huisgemaakte carameltaart.

LaPalma, dag 6 138

Geen zonsondergang op de foto deze avond. Daarvoor waren we te laat thuis.

Donderdag 20 maart      Laatste dag

De dag dat we in de krater gewandeld hebben zagen we dat er een weg omhoog liep aan de andere kant van de rivierbedding. Na wat onderzoek blijkt die weg te eindigen bij een uitzichtpunt Los Brecitos op 1081 meter hoogte. En daar gaan we vandaag naar toe.

LaPalma, dag 7 037

Je kunt een taxi nemen naar deze plek (er staan er genoeg te wachten bij de rivierbedding). Veel mensen doen dat om vanaf daar af te dalen naar de waterval (cascada) en dan terug te lopen in ongeveer 7 uur tijd door de bedding. Waar wij dus al eerder liepen.

De weg is best wel een beetje link. Erg smal soms en geen enkele vorm van vangrails naast de weg. Even een bocht missen en je ligt zo een paar honderd meter dieper. Uiteraard is het weer een heel geslinger om hoogte te krijgen maar het was wel mooi en indrukwekkend, dit ritje.

LaPalma, dag 7 013

We passeren veel heel oude bomen.

LaPalma, dag 7 009

Plotseling komen we in een piepklein dorpje. Maar enkele huizen zijn bewoond, de meeste staan leeg.

LaPalma, dag 7 001

Mooi, mooi, mooi.

LaPalma, dag 7 023

LaPalma, dag 7 024

Op sommige plekken liggen er behoorlijk wat stenen op de weg.

LaPalma, dag 7 029

We zijn bijna aan het eindpunt gekomen.

LaPalma, dag 7 028

Eenmaal aangekomen op Los Brecitos staan er weer veel bomen voor onze neus. Ik heb geprobeerd er een beetje tussendoor te kieken om de overview te kunnen laten zien.

LaPalma, dag 7 041

LaPalma, dag 7 044

Beneden zie je het wandelpad, veel mensen laten zich met een groepstaxi, (7 euro) van de parkeerplaats beneden, naar dit punt hierboven rijden en lopen dan terug, al afdalend naar de rivierbedding, laagste punt van deze krater.

LaPalma, dag 7 036

Nee, we gaan ook weer naar beneden. Ik bedenk me dat het misschien leuk is om de hele weg terug te filmen en dat doe ik dan ook.

Voor de liefhebbers die de rit alvast eens willen rijden …. Een afdaling door bergen en bossen met vele haarspeldbochten. Het lijkt een beetje hard te gaan soms, maar in werkelijkheid viel dat reuze mee.

En toen was het tijd voor koffie.

Boven aan de kloof aan het randje van Los Barros ligt een restaurant “Balcón Taburiente” genaamd, met een schitterend uitzicht. Een perfecte plek om afscheid te nemen van alle moois en spectaculaire ervaringen die we deze vakantie op ons pad kregen.

LaPalma, dag 7 051

We gaan terug naar Las Manchas en maken daar onze fles Ron Miel nog leeg, die kan immers toch niet in de koffer.

De zon zakt en geeft een warme gloed over de bergen.

LaPalma, dag 7 076

En dan is deze dag en dus ook deze vakantie aan zijn eind gekomen met een laatste zonsondergang.

LaPalma, dag 7 073

*

la-palma

*

Résumerend;  La Palma is (onze favoriet) voor ons een bestemming die wij, als natuurliefhebbers zéér hoog waarderen. Samen met Madeira, Tenerife, Corfu en Grieks-Cyprus behoort het tot de mooiste Europese bestemmingen, (waarvan we de meeste hebben  gezien, we maken echter niet van alles reisreportages). Voor echte strandmensen en uitgaanstypes zijn er zeker betere bestemmingen zoals de diverse Spaanse Costa’s en meerdere Griekse eilanden, maar die tijd hebben wij ver achter ons. Als u de reisverslagen van Madeira, Tenerife, La Gomera en La Palma vergelijkt mag het u duidelijk zijn dat La Palma eigenlijk de ideale combinatie biedt van al deze eilanden. Gran Canaria is wat ons betreft hier samen met Lanzarote dé grote verliezer, massatoerisme en niet echt mooi. Mijn partner wil er zelfs voor niks niet nog een keer naar toe. We hebben het meeste al gezegd en omschreven  in bovenstaande teksten, laten zien in de foto’s maar voor nog véél meer tips en links kun je ook eens kijken op de La Palma startpagina.

Mijn man (die 30 jaar in de reiswereld werkzaam is geweest) heeft niets teveel gezegd met zijn “lofzangen” over dit eiland, een absolute aanrader, nu ook volgens mij, als natuurliefhebber, fotografe en rustzoeker.

Voor ons weer een prachtige reis en we hopen dan ook dat jullie mee genieten van bovenstaande, voor ons herinneringen, voor jullie; smaakmakers 🙂

Geplaatst op 1 april 2014 door Sandra dieLimburgse

28 Reacties op “LA PALMA, foto-reisverslag 14 mrt. – 21 mrt.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Prachtig verslag over La Palma! Mooie herinneringen voor ons …. Anita Scheerlinck en Yvan Blom

  Like

  Anita Scheerlinck
 2. Ook dit reisverslag werkt zeer inspirerend… een bestemming om in het achterhoofd te houden.

  Like

 3. Opnieuw je fotoverslag van La Palma bekeken en was erg onder de indruk van de vele mooie, prachtige foto ‘s! Prima reisverslag…. ik was vergeten dat ik het al eerder (in april 2014) bekeken had, máár het BLIJFT zó mooi!! Nogmaals Dank en veel groeten, Marijke.

  Like

 4. geweldig ! mooie fotos

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Sandra, heel goed verhaal over een verschrikkelijk mooi eiland. Bij ons is het 14 jaar geleden ook zo begonnen en ….. nu wonen we hier alweer twee jaar. Onze belevenissen hier kan je volgen op jvschop.wordpress.com.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hallo Sandra,

  Ik verval natuurlijk in herhaling van de eerdere reacties maar dit is echt prachtig wat je gemaakt hebt. We zijn afgelopen maart (2016) voor het eerst op La Palma terechtgekomen en zijn dusdanig “verliefd”geraakt op dit eiland dat we besloten hebben om volgende winter hier maar voor 3 weken naar af te reizen. En , nu we jouw reportage gezien hebben, lijkt het ineens nog heel lang te duren voordat het weer maart is!!!! Nogmaals bedankt voor je prachtige blog. Ga zo door.
  Vriendelijke groet,

  Leen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een prachtig reisverslag Sandra!! Wij gaan in dec. voor de 8ste keer 2 maanden naar dit eiland en zullen weer volop gaan genieten van de schoonheid. We wandelen hier heel veel en op dit moment maken we een tocht rondom het eiland. Zeer de moeite waard. We huren een auto en lopen elke dag een stukje van de route heen en terug van ongeveer 15 km in totaal, rijden dan terug naar ons appartement en de volgende dag vertrekken we weer van ons vorige eindpunt. Zo proberen we het eiland van alle kanten te verkennen.

  Geliked door 1 persoon

  Will Schmitz
  • Dank voor jullie reactie. Het is eigenlijk ook wel ons favorietje, “La Isla Bonita. La Gomera is ook mooi voor wandelaars, maar voor ons te klein, 23 bij 20 km. Veel plezier verder daar. Wij gaan er zeker ook weer terug, eens…

   Like

 8. Prachtige foto’s van de landschappen

  Geliked door 1 persoon

 9. wij gaan na 10 jaar binnenkort weer terug naar La Palma. Niet verder vertellen. Veel te mooi voor de massa’s. Leo

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Sandra, door onder andere jouw fotoblog hebben wij kerst gevierd op La Palma. Een prachtig eiland en zeker de moeite waard om nog een keer naar terug te gaan. Madeira blijft onze favoriet maar dit is een goede 2de. De raaf op Rogue de Los Muchachos zit er nog steeds.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat laat, maar daarom niet minder genoten van deze prachtige serie. Geweldige foto’s op dat eiland. Ben zelf ooit op Lanzarote geweest, maar dat was in m’n sportieve tijd. Veel gefietst in de winter, trainen voor weer een volgend seizoen. Dus alleen wat groepsfoto’s en echte vakantieplaatjes.
  groet, peter

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, La Palma is wat ons betreft de absolute topper van de Canarische Eilanden. Je moet er geen strandmens voor zijn en ook aan de westkant van het eiland gaan zitten. We zullen er nog vaak terug gaan. Zelfs voor mijn man, die er nog vaker is geweest dan ik, blijft deze bestemming “een repeater” !

   Like

 12. Prachtig verslag. Net terug van Gran Canaria direct de zomer geboekt naar Tenerife en La Palma. Fijn om zoveel detials te zien en lezen!

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mark,
   Dank voor je reactie, je gaat dan in elk geval 2 véél mooiere eilanden zien dan Gran Canaria. Gisteren net terug van weer een weekje Tenerife om weer uitgebreid weer andere delen te bezoeken. Komt ook weer een verslag van. Groetjes, Sandra

   Like

 13. Dank je wel voor de uitgebreide informatie en het kunnen meegenieten van de foto’s. Onze vertrekdatum is 2 februari aanstaande en door het bekijken van deze blog hebben we er nog meer zin in gekregen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dan wensen we je veel plezier, Wijnand. Tipje; een stukje boven Santa Cruz (noordelijker) ligt nog een hele mooie natuurlijke, rimboe-jungleachtige kloof waar je fantastisch kunt wandelen. Hebben wij helaas geen tijd meer voor gehad. Doen we een volgende keer want dit eiland is een absolute topper onder de Islas Canarias.
   Groetjes, Sandra

   Like

 14. Wij gaan in de zomer (2015) naar La Palma. We hebben een tijdje getwijfeld tot ik toevallig op jouw fotoblog terechtkwam, toen waren we direct verkocht en hebben we onze reis vastgelegd. Fantastische foto’s van een blijkbaar fantastisch eiland! Alvast bedankt om zoveel schoonheid te delen! Groetjes, Nele Eersels.

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Nele,

   Bedankt voor je reactie.
   Het is zeker het mooiste eiland van de Islas Canarias, mijn man heeft ze allemaal bezocht als zijnde reisagent op zijn studiereizen, die is er ook weg van.
   Als 1 na mooiste bestempelen wij Tenerife.
   Daarnaast is het noordelijker gelegen Madeira ook zeker een aanrader.

   groetjes,
   Sandra

   Like

   • Dag Sandra,

    Tenerife en Gran Canaria hebben we enkele jaren geleden ook bezocht en ik vond het allebei mooie eilanden, op de toeristische plaatsen na. Madeira deed ik een tiental jaar geleden en dat vond ik prachtig ! Aanvankelijk wilden we dit jaar terug naar Madeira maar we hebben dus voor La Palma gekozen en ik denk dat we het ons niet gaan beklagen ;-).

    Groetjes,
    Nele.

    Geliked door 1 persoon

 15. Mooie reisverslag,Sandra,maar de autorit heb ik niet mee gedaan hoor (te eng)
  Groetjes Ivonne

  Geliked door 1 persoon

 16. Een prima reisverslag met prachtige opnames, lekker dat jullie weer genoten hebben.

  Groet Peter

  Geliked door 1 persoon

 17. Wat een fantastische foto serie van je reis en de mooie natuur daar.

  Geliked door 1 persoon

 18. Wat heb je veel mooie foto’ s geplaatst van jullie mooie vakantie, jij vond onze vakantie verslag van Noorwegen mooi nou ik vind die ook prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 19. Je hebt er in woord en beeld weer een prachtig verslag van gemaakt, Sandra.
  Vooral de vele foto’s van de onherbergzame landschappen zijn weer om van te smullen!

  Geliked door 1 persoon

 20. Een goed reisverslag met hele fraaie foto’s Sandra.

  Geliked door 1 persoon

 21. Heel MOOI, Sandra! Ik heb erg genoten van je zeer uitgebreide reisverslag en de bijzondere foto ‘s. Ik zit af en toe wel eens te denken aan een bezoek aan La Palma, maar nu weet ik ’t zeker. Tijdens het bekijken van je foto ’s kwamen verschillende herinneringen naar boven, aan Madeira, aan de Azoren en aan het eiland Fogo van de Kaap Verdische Eilanden, vanwege de zwarte kiezels en lava! BEDANKT voor je uitmuntende verslag! Lieve groeten, Marijke.

  Geliked door 1 persoon

  Marijke Bossink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing world

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

%d bloggers liken dit: