Wie weet het…Fitis of Tjiftjaf?   22 comments

Heb het gevraagd op vogelvisie, maar de antwoorden zijn verdeeld. Het zou een tjiftjaf zijn omdat de Fitis een zomergast is en nog niet in den lande zou zijn….ik weet het niet, de geluiden komen met beide niet overeen.

Onder jullie zijn er vast wel mensen die het wel zeker weten, hoop ik

31 mrt. 043

31 mrt. 045

31 mrt. 013

Net toen ik dit logje wou gaan maken lande dit vogeltje nog in de tuin….in de schemer dus heel slechte foto’s  maar ja, ik wou ze er toch bij zetten

31 mrt. 070

31 mrt. 066

En toen snel weggejaagd natuurlijk haha

Geplaatst31 maart 2009 doorSandra dieLimburgse inGeen categorie

22 Reacties op “Wie weet het…Fitis of Tjiftjaf?

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Nou, het is definitief de tjiftjaf……het geluid gaf de doorslag…….maar wat ik vandaag toch gezien heb?Daar ga ik nu een logje voor maken.

  Like

 2. ik ben benieuwd wat de uitslag wordt. dadelijk heb je een nieuwe ondersoort ontdekt .Feit is het blijft gewoon moeilijk soms. in zo’n gevallen ga je andere soorten elimineren totdat je de meest gelijkende mogelijkheid overhoud. Leuk toch vogeltjes kijken. Ze kunnen in ieder niet beweren dat het saai is en er nooit iets gebeurt

  Like

 3. Wat geestig toch, de natuurliefhebbers aan het woord: eerst een fitis, dan een tjiftjaf, daarna een matkop en dan weer een glanskop. En dan moet nota bene een I-pod verlossing brengen. Ik ben benieuwd.

  Like

  • Ilona •
 4. ja hoor, ik weet wel zeker dat dit vogeltje dat geluid maakte, er was verder alleen een roodborst met zijn verleidingsliedje. Een matkop en glanskop heb ik in mijn tuin nog nooit gezien…..haha dat zou een zelfde soort discussie opleveren denk ik. Vanmiddag neemt iemand zijn I-pot mee om duidelijkheid te verschaffen…..hij is een echte vogelkenner en heeft alle vogels opgenomen.Ik heb ondertussen al vele malen geluisterd op sites naar hun rideltjes maar dat hielp niet echt……:-(

  Like

 5. haha dat klinkt als een glanskop. Ik begin sterk te vermoeden dat die vogels een 1 april grap met je hebben uitgevoerd. de play back show of zo. weet je zeker dat degene die je zag ook degene is die je hoorde. Maar goed ik ga er ook weer op uit, even een boterham achter de kiezen en wegwezen jippie wat een weertje.

  Like

 6. Leuk al die reacties Sandra.’t Is ’n mooi vogeltje maar ik heb geen idee hoor.De reiger staat er wel mooi op maar die moet niet te vaak langs komen hé?!Liefs Corry en doggy Joep!!

  Like

 7. Volgens mij zit je nu het geluid van een Matkop te beschrijven Natuurforser

  Like

 8. Hey Sandra,Als je even naar deze link : http://www.ivnvechtplassen.org surft hoor je de zang van deze opmerkelijke vogel de Tjiftjaf (Phylloscopus Collybita)groetjes,Marc

  Like

 9. Het is moeilijk om het geluid te omschrijventjieu tjieu, 4 keer achter elkaar….1e, 3e iets hoger in toon…….heb nog een foto met pootjes….ze lijken zwart maar door schaduw weet ik dat niet zeker.

  Like

 10. Ik kan de zang van jou niet plaatsen. Als je praat over een wip geluid dan denk ik toch echt aan een tjiftjaf. aan het beeld te zien dacht ik ook nog even aan een fluiter, maar dit is ook een zomergast en zou nog niet hier zijn, al is het wel een hele rustige lente en de temperaturen deze week hebben ook hun invloed. inderdaad kleur pootjes snavel vorm staart zijn hele belangrijke dingen om een vogel te herkennen.

  Like

 11. Hi SandraI don’t know this little bird but it makes for a nice photo in that tree. I am thinking that the Heron is in your pond at your home. I hope you still have fish.Sandra

  Like

 12. Ik ben dus geen vogelkenner en kan je niet verder helpen.Het vogeltje staat er vooral bij de bovenste foto netjes op

  Like

 13. Ik heb even snel gegoogled, moet je deze eens proberen staan ze allebei op, zelfs nog met geluid.http://www.vogelvisie.nl/

  Like

 14. Goh, jullie reageren enthousiast zeg…..haha Ann, die Friese tekst is toch wel weer apart, maar inhoudelijk ongeveer zoals ik het ook in mijn eigen boek gelezen heb.Ik zou niet kunnen zeggen wat de kleur vd pootjes is…..op andere foto’s die ik nog heb lijken ze zwart maar weet dat niet zeker….het beestje zat nogal hoog in een boom. Zijn geluid was zoals een wip haha, tweetonig.

  Like

 15. Als ik naar de bovenste foto kijk, zou ik zeggen dat het de fitis is. Kan haast niet anders. De andere foto’s maken me weer een beetje aan het twijfelen….. maar ik ga toch voor de fitis.

  Like

 16. Oef, dat zou ik zo ook niet weten San. Wel hele fraaie foto’s weer. Misschien moet je het eens aan Mazza vragen? Die weet er ook veel van.Liefs,Alexandra

  Like

  °○°Alexandra
 17. Het is natuurlijk Tjiftjaf, maar in het Fries klinkt het wel lollig de originele naam is Phylloscopus collybita en zoals Charlotte al zegt je kunt het alleen aan de kleur van de pootjes zien.

  Like

 18. Je moet echt de pootjes goed kunnen zien om te oordelen. Ik hou het voorlopig op een Fitjaf.groetjesNatuurforser

  Like

 19. De Tsjiftsjaf kan het best zijn, ik heb hier een boekje waarin vogels staan die in Friesland voorkomen, daarmee stond Geert altijd voor het raam, het staat er allemaal in het Fries dus zal het even vertalen. De Tsjiftsjaf heeft net als de meeste boszangers een onopvallende kleur die zich meestal hoog in de bomen ophoudt, de zang is meestentijds eentonig maar karakterastiek, een langzaam tsjif-tsjaf afgewisseld met een luid trrrrt-trrrrt. De Fitis lijkt heel veel op de Tsjiftsjaf en alleen aan hun zang zijn ze te onderscheiden, maar op de bijstaande foto zou ik gokken op een Tsjiftsjaf. Stukje Fries voor beginners: Skaaimerken, boppeside olijfbrún, ûnderside wytachtig mei ljochtgiel waas; ûndúdlike gielgriene wynbraustreek; poaten swartachtig (bij Fitis ljocht!) – beide geslachten indtyk fan kleur. Ik hoop dat je eruit kan komen Sandra maar de foto’s zijn prachtig!Liefs, Ann.

  Like

 20. Het zijn mooie foto’s van dit vogeltje Sandra,de broedtijd van een Tjiftaf begint al in april,dus zou het best kunnen. Een Reiger als gast in je vijver is inderdaad niet gunstig voor de vissen,maar je hebt er wel een paar leuke foto’s aan overgehouden.Lieve groetjes van Eward.

  Like

 21. Volgens mijn boekwerk is een Fitis plomper dan een Tjiftjaf en zijn de pootjes lichter. Op de foto’s zijn de pootjes niet te zien maar misschien heb jij ze wel gezien. Als ze donker waren is het dus geen Fitis. Beide vogeltjes lijken zo erg op elkaar dat ik het ook niet weet Sandra. Ik zat eerst ook nog te denken aan een bosrietzanger of een kleine karekiet.

  Like

 22. Ja want anders hou je geen vis over door deze jager .De bovenste foto,s van je weet ik geen antwoord op dus blijf zoeken succes Sandra

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.

%d bloggers liken dit: