Achterstevoren fotografie … Supermacro   21 comments

 

Een paar weken geleden ontdekte ik een fotograaf die echte supermacro’s maakt. En omdat ik ook nogal verzot ben op macro heb ik mij daar eens in verdiept.

Een supermacro kun je maken door een objectief achterstevoren op je camera te zetten. Hiervoor heb je geen hele dure macrolens nodig … Een oude groothoeklens van bijv. 28 of 35 mm. zonder autofocus en een zogenaamde omkeerring is alles wat je moet hebben. Een pakketje van rond de €35,00. Maar dan … is het oefenen geblazen. Bijvoorbeeld op de facetogen van een vlieg.

 

SONY DSC

 

En dat valt nog niet mee kan ik je vertellen.  De lens communiceert niet met je camera en daarom kun je alleen handmatig scherpstellen. Dat scherpstellen is heel lastig want dat gaat niet middels de scherpstelring maar je moet naar voor en achter bewegen met je camera. Op precies de juiste afstand heb je een klein stukje scherp en mag je niet meer bewegen. Dat klinkt misschien niet moeilijk maar dat is het wél. Deze Struikspinkhaan was wel heel benieuwd naar mijn intenties.

 

SONY DSC

 

Ik heb een 28 mm. lens en door die omgekeerd te gebruiken krijg je een verhouding van ongeveer 2,5 : 1 . Een vlieg van een centimeter groot is daardoor meteen beeldvullend of zelfs te groot voor je foto. Het is ook heel moeilijk om je onderwerpje te vinden in de zoeker. Het scherpstelgebied ligt op ongeveer 5 cm voor je lens en luistert heel nauw. Beweeg je iets te veel dan moet je opnieuw zoeken naar het beestje.

Op de volgende foto staat een fruitvliegje van 3 mm. Een echte uitdaging.

 

SONY DSC

 

Om toch een zo groot mogelijke scherpte/diepte te krijgen moet je een diafragma gebruiken van F11 of F16 en een snelle sluitertijd. Extra licht is ook nodig in de meeste gevallen. Je kunt daarvoor je ingebouwde flitser gebruiken of een losse flitser aan de zijkant monteren. Een zaklampje kan ook. Ik gebruik momenteel de ingebouwde flitser en dat geeft een lichte waas over je foto. Hier moet ik nog aan werken.

Op de laatste foto staat een Zuringwants.

 

SONY DSC

 

Het is natuurlijk erg jammer voor mij dat het al half november is en het aantal beestjes elke dag minder wordt.  Erg veel oefenmogelijkheden zijn er niet meer. De beoogde resultaten heb ik nog lang niet gehaald maar toch wil ik alvast iets laten zien van hetgeen mij momenteel bezighoudt.

Ik wens jullie nog een prettig weekend!

*******

 

 

 

Geplaatst15 november 2014 doorSandra dieLimburgse innatuur

Getagged met , ,

21 Reacties op “Achterstevoren fotografie … Supermacro

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Moeilijk hé ? Ik ken deze techniek ook , heb hem alleen nooit toegepast . Soms worden twee objectieven tegen elkaar aan gezet , waarvan de voorste andersom , daar zijn (montage) ringen voor verkrijgbaar . Wat ik lastig vind uitzien is het bereiken van een goede focusafstand en scherptediepte . Een eerder aangehaald item is focus stacking , maar dat zie ik niet zo snel gebeuren met bewegende insecten , er is een site met verbluffende resultaten , dat wel ….. Maar dan moet je camera wel meedoen aan focus bracketing : het snel achter elkaar maken van opnames met steeds een ander focuspunt . Allemaal leuk en aardig . Ik hou het voorlopig bij mijn 100mm macro objectief en heel misschien naar de toekomst toe wel een MP-e 65 , hét macro objectief van Canon . Maar daar komt een ander probleem bij : licht . Dat zou betekenen een twinflitser erbij …. en dan praat je over een combinatie van 1500 euro en dat is nog even een barriere . Ik hou het even simpel 🙂 Ik moet toegeven : onder ideale omstandigheden presttert de 100mm ook geweldig !

  Like

  • Ik wil dit proberen ipv die hele dure lens waar jij het over hebt. Het gaat steeds beter maar de resultaten die ik zie van sommige fotografen zal ik niet halen. Ze zullen er inderdaad wel meer mee doen dan een gewone bewerking ook al beweren ze van niet. Focus bracketing schrijf je .. ik zocht al naar de term. Want dat zou wel heel mooi werken. Geen idee of dat kan met mijn camera .. dat ga ik dus wel even uitzoeken.

   Like

 2. Ik ken de techniek, maar zelf nog nooit iets mee gedaan. Ik weet dat er ook speciale hulpstukken zijn voor het bewegen van de camera. Een soort van sleetje waar je de camera opzet. Zo kun je hem naar voren en achteren schuiven. Ik denk dat je dan wel een statief nodig hebt.
  In ieder geval veel succes en plezier met het experimenteren.

  Gr. René

  Like

 3. Wonderful macro stuff !

  Like

 4. Mijn vriend kende deze manier van werken. Ik niet, ik ben niet zo doorgewinterd. In vind het reusachtig knap wat je hier hebt neergezet.

  Like

 5. echt prachtig!

  Like

 6. ik ken de techniek maar heb me er zelf nog niet in verdiept, ik heb al wel veel macro’s gezien die zo gemaakt zijn.
  Er wordt daarbij ook gebruik gemaakt van ‘focus-stacking’ en een bijna onmisbaar hulpmiddel is een zogenaamde ‘slidingplate’ op je statief daarmee kun je heel precies je focus instellen die heb ik net een paar weken geleden gekocht om met focus-stacking te experimenteren (manfrotto 99 euro) de prijzen beginnen bij 40 euro.
  Ik moet zeggen je begin ziet er al erg goed uit en met het huidige slechte weer is het heerlijk oefenen binnen bij de warme kachel op allerlei voorwerpen.

  Like

  • Toch is het met insecten het handigst om te leren zonder statief en andere hulpmiddelen te werken. Ze zijn ook zo snel weer weg, eer je alles gereed hebt staan was het vaak voor niks denk ik.
   Ik gebruik af en toe wél een afstandsbediening.

   Like

 7. Very nice macro captures. I love seeing such detail in the eyes.

  Like

 8. Leuk dat je hiermee aan het experimenteren gaat, maar mij gaat dat iets te ver. Ik vind de ‘gewone’macro al moeilijk genoeg en ik hoef ook niet zo nodig nog dichterbij. Dat he moeilijk mis geloof ik graag. Ik stel ook bijna altijd manueel scherp, maar dan door draaien aan de ring met de camera in vaste posoitie tov het object, maar dit is andere koek! Wachten op de zomer hoeft toch niet: er is in huis vast genoeg oefenmateriaal te vinden (spledeknopjes, suikerkorrels, etc…)
  Groet, Dick

  Like

 9. Daar zal je wel een tijd zoet mee zijn .Maar heb nog niet zolang geleden een echte macro-lens en een macro voorzetlens gekocht en daar zal ik ook nog heel veel moeten mee oefenen maar blijf je volgen want lijkt me heel interessant Sandra.

  Like

 10. Dit is heel fascinerend waar je nu mee bezig bent. En dat het moeilijk is, dat moet je mij niet vertellen, stilstaan en houden om bij manuele macro de scherpte niet te verliezen en dan in dit geval moet het nog heftiger zijn. Zo we weten dus wat we de volgende lente gaan te zien krijgen!

  Like

 11. Kan de truc nog van vroeger met de analoge camera, en dan ook met tussenringen. Maar met een compact gaat het niet.

  Like

 12. Mooi, Sandra. Het doet me wat denken aan de manier waarop ik mijn macro’s maak met mijn SX50 HS met macrovoorzetlens. ook daarmee moet ik uiteindelijk scherpstellen door de camera heel fijntjes wat naar voren of naar achteren te bewegen.
  Het is inderdaad jammer dat de macrotijd voorbij is, maar wie weet, misschien krijgen we de komende maanden af en toe een kansje om wat ijskristallen in het groot te laten zien.

  Like

 13. Mooi!

  Like

 14. Het vereist inderdaad de nodige oefening Sandra, maar dit ziet er al veelbelovend uit hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing world

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

%d bloggers liken dit: