Een paar weken geleden ontdekte ik een fotograaf die echte supermacro’s maakt. En omdat ik ook nogal verzot ben op macro heb ik mij daar eens in verdiept.
Een supermacro kun je maken door een objectief achterstevoren op je camera te zetten. Hiervoor heb je geen hele dure macrolens nodig … Een oude groothoeklens van bijv. 28 of 35 mm. zonder autofocus en een zogenaamde omkeerring is alles wat je moet hebben. Een pakketje van rond de €35,00. Maar dan … is het oefenen geblazen. Bijvoorbeeld op de facetogen van een vlieg.
En dat valt nog niet mee kan ik je vertellen. De lens communiceert niet met je camera en daarom kun je alleen handmatig scherpstellen. Dat scherpstellen is heel lastig want dat gaat niet middels de scherpstelring maar je moet naar voor en achter bewegen met je camera. Op precies de juiste afstand heb je een klein stukje scherp en mag je niet meer bewegen. Dat klinkt misschien niet moeilijk maar dat is het wél. Deze Struikspinkhaan was wel heel benieuwd naar mijn intenties.
Ik heb een 28 mm. lens en door die omgekeerd te gebruiken krijg je een verhouding van ongeveer 2,5 : 1 . Een vlieg van een centimeter groot is daardoor meteen beeldvullend of zelfs te groot voor je foto. Het is ook heel moeilijk om je onderwerpje te vinden in de zoeker. Het scherpstelgebied ligt op ongeveer 5 cm voor je lens en luistert heel nauw. Beweeg je iets te veel dan moet je opnieuw zoeken naar het beestje.
Op de volgende foto staat een fruitvliegje van 3 mm. Een echte uitdaging.
Om toch een zo groot mogelijke scherpte/diepte te krijgen moet je een diafragma gebruiken van F11 of F16 en een snelle sluitertijd. Extra licht is ook nodig in de meeste gevallen. Je kunt daarvoor je ingebouwde flitser gebruiken of een losse flitser aan de zijkant monteren. Een zaklampje kan ook. Ik gebruik momenteel de ingebouwde flitser en dat geeft een lichte waas over je foto. Hier moet ik nog aan werken.
Op de laatste foto staat een Zuringwants.
Het is natuurlijk erg jammer voor mij dat het al half november is en het aantal beestjes elke dag minder wordt. Erg veel oefenmogelijkheden zijn er niet meer. De beoogde resultaten heb ik nog lang niet gehaald maar toch wil ik alvast iets laten zien van hetgeen mij momenteel bezighoudt.
Ik wens jullie nog een prettig weekend!
*******
Moeilijk hé ? Ik ken deze techniek ook , heb hem alleen nooit toegepast . Soms worden twee objectieven tegen elkaar aan gezet , waarvan de voorste andersom , daar zijn (montage) ringen voor verkrijgbaar . Wat ik lastig vind uitzien is het bereiken van een goede focusafstand en scherptediepte . Een eerder aangehaald item is focus stacking , maar dat zie ik niet zo snel gebeuren met bewegende insecten , er is een site met verbluffende resultaten , dat wel ….. Maar dan moet je camera wel meedoen aan focus bracketing : het snel achter elkaar maken van opnames met steeds een ander focuspunt . Allemaal leuk en aardig . Ik hou het voorlopig bij mijn 100mm macro objectief en heel misschien naar de toekomst toe wel een MP-e 65 , hét macro objectief van Canon . Maar daar komt een ander probleem bij : licht . Dat zou betekenen een twinflitser erbij …. en dan praat je over een combinatie van 1500 euro en dat is nog even een barriere . Ik hou het even simpel 🙂 Ik moet toegeven : onder ideale omstandigheden presttert de 100mm ook geweldig !
LikeLike
Ik wil dit proberen ipv die hele dure lens waar jij het over hebt. Het gaat steeds beter maar de resultaten die ik zie van sommige fotografen zal ik niet halen. Ze zullen er inderdaad wel meer mee doen dan een gewone bewerking ook al beweren ze van niet. Focus bracketing schrijf je .. ik zocht al naar de term. Want dat zou wel heel mooi werken. Geen idee of dat kan met mijn camera .. dat ga ik dus wel even uitzoeken.
LikeLike
Ik ken de techniek, maar zelf nog nooit iets mee gedaan. Ik weet dat er ook speciale hulpstukken zijn voor het bewegen van de camera. Een soort van sleetje waar je de camera opzet. Zo kun je hem naar voren en achteren schuiven. Ik denk dat je dan wel een statief nodig hebt.
In ieder geval veel succes en plezier met het experimenteren.
Gr. René
LikeLike
Wonderful macro stuff !
LikeLike
Mijn vriend kende deze manier van werken. Ik niet, ik ben niet zo doorgewinterd. In vind het reusachtig knap wat je hier hebt neergezet.
LikeLike
echt prachtig!
LikeLike
ik ken de techniek maar heb me er zelf nog niet in verdiept, ik heb al wel veel macro’s gezien die zo gemaakt zijn.
Er wordt daarbij ook gebruik gemaakt van ‘focus-stacking’ en een bijna onmisbaar hulpmiddel is een zogenaamde ‘slidingplate’ op je statief daarmee kun je heel precies je focus instellen die heb ik net een paar weken geleden gekocht om met focus-stacking te experimenteren (manfrotto 99 euro) de prijzen beginnen bij 40 euro.
Ik moet zeggen je begin ziet er al erg goed uit en met het huidige slechte weer is het heerlijk oefenen binnen bij de warme kachel op allerlei voorwerpen.
LikeLike
Toch is het met insecten het handigst om te leren zonder statief en andere hulpmiddelen te werken. Ze zijn ook zo snel weer weg, eer je alles gereed hebt staan was het vaak voor niks denk ik.
Ik gebruik af en toe wél een afstandsbediening.
LikeLike
Very nice macro captures. I love seeing such detail in the eyes.
LikeLike
Thanks Donna … I hope in the future it even gets better.
LikeLike
Leuk dat je hiermee aan het experimenteren gaat, maar mij gaat dat iets te ver. Ik vind de ‘gewone’macro al moeilijk genoeg en ik hoef ook niet zo nodig nog dichterbij. Dat he moeilijk mis geloof ik graag. Ik stel ook bijna altijd manueel scherp, maar dan door draaien aan de ring met de camera in vaste posoitie tov het object, maar dit is andere koek! Wachten op de zomer hoeft toch niet: er is in huis vast genoeg oefenmateriaal te vinden (spledeknopjes, suikerkorrels, etc…)
Groet, Dick
LikeLike
Je hebt op zich wel gelijk maar op mijn blog vind je alleen natuur … misschien kan ik wel iets verzinnen.
LikeLike
Heb je geen kamerplanten?
LikeLike
Nee, die heb ik niet … Maar ik vind heus wel wat leuks door de winter heen. Buiten hoeven het natuurlijk ook niet alleen beestjes te zijn. Er zijn zoveel dingen die zich lenen voor macro.
LikeLike
Daar zal je wel een tijd zoet mee zijn .Maar heb nog niet zolang geleden een echte macro-lens en een macro voorzetlens gekocht en daar zal ik ook nog heel veel moeten mee oefenen maar blijf je volgen want lijkt me heel interessant Sandra.
LikeLike
Dit is heel fascinerend waar je nu mee bezig bent. En dat het moeilijk is, dat moet je mij niet vertellen, stilstaan en houden om bij manuele macro de scherpte niet te verliezen en dan in dit geval moet het nog heftiger zijn. Zo we weten dus wat we de volgende lente gaan te zien krijgen!
LikeLike
Kan de truc nog van vroeger met de analoge camera, en dan ook met tussenringen. Maar met een compact gaat het niet.
LikeLike
Mooi, Sandra. Het doet me wat denken aan de manier waarop ik mijn macro’s maak met mijn SX50 HS met macrovoorzetlens. ook daarmee moet ik uiteindelijk scherpstellen door de camera heel fijntjes wat naar voren of naar achteren te bewegen.
Het is inderdaad jammer dat de macrotijd voorbij is, maar wie weet, misschien krijgen we de komende maanden af en toe een kansje om wat ijskristallen in het groot te laten zien.
LikeLike
Maar met een voorzetlensje kun je toch nog altijd wel gebruik maken van bepaalde hulpmiddelen die de camera biedt zoals aangeven welke plekjes scherp zijn. het naar voor en achter bewegen is inderdaad hetzelfde.
LikeLike
Mooi!
LikeLike
Het vereist inderdaad de nodige oefening Sandra, maar dit ziet er al veelbelovend uit hoor.
LikeLike