IJsvogeltjes – verdriet   14 comments

Zoals beloofd ben ik weer terug met mooie Eifelbeestjes, hoewel deze hier natuurlijk ook vaak te zien zijn … maar dat geeft niet.

Mijn favoriete plekje was overwoekerd door hoge distels en dus moest ik op zoek naar een nieuw plekje en dat vond ik een klein stukje verderop. De IJsvogel had ik al vaker over de rivier zien scheren en nu vond ik plots zijn en haar broedplaats.

Een zandwal met drie holletjes waarvan er 1tje witte poep strepen had. Op ongeveer 8 meter een hoop grote keien waar ik tussen de planten mooi verscholen heerlijk kon zitten. En dat werd al snel beloond.

Meteen na aankomst begon dit IJsvogeltje te poetsen in afwachting van de komst van zijn of haar wederhelft.

Even later arriveerde nummer 2. Een twee meter hoger in een boom met voor mij een vervelende tak in de weg, maar ja … ik kon natuurlijk niet verplaatsen.

Meteen begon de communicatie tussen die twee

Toen kwam het vervelende moment dat ik zo’n droge keel had dat ik moest kuchen, ik kon het niet voorkomen. De IJsvogel in de boom probeert te zien waar het geluid vandaan komt ….

Toen vlogen ze beiden weg.

Een week later ging ik terug. In de buurt kwam ik een boer tegen met groot materieel achter zijn tractor. Op weg naar mijn plekje kreeg ik het benauwd … alles was kaalgetrokken. Toen ik om de bocht de aarden wal in zicht moest krijgen was tot mijn ontsteltenis alles verwoest.

Het poeltje was volgegooid met aarde van … juist de wand met de holletjes. Er was niks meer van over. Geen planten meer om tussen te verschuilen en geen broedplek meer … boos en verdrietig steek ik een sigaret op. De IJsvogels vliegen al roepend meerdere malen voorbij.

Zullen hun jongen levend begraven zijn? Ik weet het niet …. maar het was een verdrietig eind.

Geplaatst12 juli 2011 doorSandra dieLimburgse inEifelnieuws, Vogels in het wild

Getagged met , ,

14 Reacties op “IJsvogeltjes – verdriet

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Jeetje, wat de droevig einde… de boer zal het waarschijnlijk niet eens geweten hebben… arme ijsvogels…

  Like

 2. De enige keer dat ik een ijsvogel zag, was een blauwe flits op een boot in de Biesbosch! Wel droevig hoor, het verhaal dat volgt. Er lijkt soms zo weinig oog voor de kleine parels in het landschap…

  Like

 3. Wat een prachtig buitenkansje om die ijsvogels zo mooi te kunnen fotograferen. Normaal gesproken zie je ze hooguit eens voorbij scheren …
  Maar wat krijgt je verhaal een wrede wending. Zonde!

  Like

 4. Geweldig zoals je deze ijsvogels hebt vastgelegd.
  Wel triest dat ze de boel zo op de kop hebben gezet. En dat je dan die ijsvogels zo voorbij hoort roepen en dan de gedachte dat de jongen misschien levend zijn begraven. Ik kan me voorstellen dat je boos en verdrietig was en bent.

  Like

 5. Och wat zielig…. Arme vogeltjes! Wel prachtigemooie foto’s maar helaas helpt dat niet voor die vogeltjes 😦

  Like

 6. Wat een prachtige vogel is de ijsvogel. Fantastisch dat je zo dichtbij hebt kunnen komen… ik heb het verhaal helemaal gelezen… ja heel jammer dat de verblijfplaats van de vogels vernield is…maar jammer genoeg gaat het heel vaak zo ….ik kom gauw weer eens kijken hier….Agnès

  Like

 7. frustrerend , een duidelijk voorbeeld weer van hoe de mens zijn omgeving vernietigd.
  ik ben weer langzaam boven water hoe bevalt het in het eifelse, zijn jullie al omgehuisd?

  Like

 8. Wat moet ik nog meer schrijven dan al is geschreven.
  Mooie vogels. Het lukt maar zelden om ze goed voor de lens te krijgen.
  Helaas, de afloop lijkt niet goed te zijn.

  Like

 9. Mooie foto’s, Sandra! Jammer van het plekje. 😦

  Like

 10. Hoi sandra, wat een voorrecht dat je de ijsvogels kon fotograferen. En wat triest dat hun nest ws niet bewust vernield is!
  Hopelijk vinden zij een nieuwe plek waar ze niet gestoord zullen worden.

  Ik verheug me op je volegnde blog

  Like

 11. Inderdaad een heel verdrietig eind.. Wat ontzettend jammer zeg… 😦
  Je hebt die 2 er in elk geval prachtig op staan!
  Ik heb ze wel zien vliegen, maar verder de foto’s zijn me nooit gelukt….

  Like

 12. Hallo sandra
  Wat een pracht van een verhaal en eerlijk gezegd ben ik wel een beetje jaloers op je foto’s.wat ben jij een bofkont..1 keer is het me bijna gelukt er eentje te fotograferen toen er plots een wielertoerist opdook en weg was mijn vogeltje.Hopelijk zijn de jongen in veiligheid gebracht want zo maakt het ook mij wat triestig

  Like

 13. Inderdaad een triest eind, en zo maken wij mensachtigen onbewust meer kapot dan je lief is 😦 Toch echt te gek dat je bevoorrecht was om dit bijzondere vogeltje in je lens te vangen. Menig natuurfotograaf is er jaloers op

  Like

 14. Een mooi verhaal met toch wel een triest einde Sandra, het is te hopen dat de jongen het hebben overleefd hoor!
  Je foto’s zijn een lust om naar te kijken, en over een takje gaan we niet moeilijk doen toch?
  Groetjes van Edward.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

natuurmens

A topnotch WordPress.com site

OpinieZ

Politiek & Maatschappij

Natuurfreak3

Op wandel in de natuur met zijn ontelbare geheimen

Picpholio Nature Photography

Photography can help to increase the respect for our environment.

Alle beestjes groot en klein

Verassingen in het stroomgebied van de Rode beek

NATUURVERSLAVING

De wonderen der natuur op het netvlies van Willem Bosma

Ontdek je plekje - Discover your spot

Algemene hobby fotografie - General hobby photography

Miles from our home

Somewhere on the road...

Welkom op Sandra Brennands FOTO-Reisverslagen blog

Wil jij graag voor je vakantie weten wat er zoal te zien is? De bestemmingen die wij bezocht hebben kun je hier bekijken met zeer veel foto's van natuur, flora en fauna.

VAN KLEIN EN GROOT

foto's van kleine beestjes, bloemen en planten.

Tuinsprokkels van Anna

Macrofotografie vanuit onze tuin.

wdemey

A great WordPress.com site

MARKO SPACE

PHOTO BLOG

altijdmooiweer

wat ik onderweg zoal tegenkom

Coen van Bendegom

Travel & Wildlife Photography

David Scholte

My portfolio of photography. Netherlands

wouternatuurfotos

Zelfgemaakte foto's van vogels en zoogdieren

micheljansenfotografie - Landscape-Long exposure photography

Landschaps-Langesluitertijdfotografie in Rotterdam

Amazing World

Photography is magic

Nature and Wildlife Pics

Photos of Birds, Bugs, and Buds

Pe's fotoblog

WELKOM OP MIJN FOTOBLOG

mooieplaatjes

Foto's van wat er al zo voor mijn camara komt

Judith van Royen

Fotoblog over de natuur van dichtbij.

bilderladen

visuelle Impressionen

Bente Haarstad Photography

This site is mainly about pictures, from the middle of Norway. Click a picture to read posts.

Phil Lanoue Photography

I previously worked as a news and sports photographer. Recently I have been enjoying wildlife photography. My approach toward bird photos is similar to sports photography. I attempt to capture mostly action and hopefully a unique perspective.

JoseRaSan66

Cuando Lo Pequeño Se Hace Visible...

O O S T E R B O E R T J E

FOTO'S VAN REIZEN, VAREN EN ALLES WAT IK TEGENKOM

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Natuurlijk België

Gauthier Vandenbossche Landscape Photography

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

Macro imaging

The small world of insects

Ramirezi

Bioblog

Marijke 's FOTOkast

vakantie - foto 's ..... en nog meer !

Carl Noya

Natuurfotografie

timfotos

mijn zelfgemaakte vogel foto's

Blomsterphoto

Blomsters et cetera, macrofotografie

Yvonne's fotoblog

"A picture is worth a thousand words."

Mantingerveld

Verslag van de activiteiten en gebeurtenissen op en rond het Mantingerveld en Mantingerbos en -Weiden en vermeldswaardige ontwikkelingen.

%d bloggers liken dit: